Biblejournaling: hoe start je?

Daar zit je dan, je hebt je bijbel en je materialen voor je liggen. En nu?

Laat ik beginnen met de bekende uitspraak: zoveel mensen zoveel wensen. Er is niet een specifieke volgorde en niet alle beschreven ‘onderdelen’ moeten persé aan bod komen. Dus zoek vooral je eigen weg.

Ik werk graag met de 6 B’s.

  • Bewust worden
  • Bijbellezen
  • Begrijpen
  • Beeld
  • Bewerken
  • Beleef

Bewust worden

Veel fanatieke biblejournalers vinden dat je niet kan starten zonder te bidden. Maar wat als je even geen woorden hebt? Zingen kan ook. Maar wat als je vooral veel voelt en je stem op slot lijkt? Of je eigenlijk niet zo gelovig bent?

Je kan eventueel ook luisteren naar een mooi lied … en soms is even bewust heel stil worden zeer waardevol; je even bewust worden van hoe je erbij zit, met welke emotie, wat voor dag je hebt gehad, hoe tevreden je met jezelf bent, even letten op je ademhaling … beginnen vanuit rust.

Bidden kan je soms ook ter afsluiting … of soms is het gaandeweg het creatief verwerken dat je ineens de behoefte voelt om iets uit te spreken. Niet ‘zo’ gelovig of voel je God niet ‘zo’… voel je daar niet schuldig om. Misschien helpt het starten met de woorden “God, ik heb geen woorden, geen zin om te bidden, maar als u gezellig wil kijken wat ik maak, welkom”.

Bijbellezen

Uitgangspunt bij biblejournaling is toch echt het bijbellezen. Weet je al welk gedeelte je wil overdenken? Bij welke bijbeltekst je iets wil maken?

Je kan een standaard leesrooster volgen, iets maken bij de preek die je laatst hebt gehoord, of gewoon lukraak bladeren tot iets je aanspreekt. Blader dan niet te lang want voor je het weet lijkt zoveel je interessant dat je er onzeker van wordt.

Ikzelf heb voor mezelf lang de regel gehad dat ik blz. na blz. werk, tenzij ik ervan wil afwijken. En dat afwijken doe ik regelmatig haha. Zo ben ik in januari 2019 in mijn interleaved bible begonnen bij Genesis 1. Elke volgende keer journalde ik op de volgende bladzijde. Tenzij ik een mooie preek hoorde en daar iets bij wil uitwerken. Of tenzij er een biblejournaling challenge is die ik wil volgen; dan onderbreek ik zonder probleem de routine van bladzijde na bladzijde.

Of wanneer ik op instagram een mooi idee opdoe bij een bijbeltekst of wanneer er een feest- of gedenkdag aankomt … Je leest het al; ik ben vaker iets anders aan het volgen dan het bladzijde na bladzijde verwerken. Maar als ik dan even niet weet wat ik wil: dan is er voor mezelf de regel dat ik terug ga naar de bladzijde waar ik het laatst was gebleven.

Begrijpen

Laten we eerlijk zijn: soms lees je een stuk en snap je totaal niet wat je gelezen hebt. Of je snapt het wel maar je voelt er weinig bij, laat staan dat je er een beeld bij hebt.

Bepaal voor jezelf of je een beginner of iets meer gevorderde bent qua bijbel begrijpen. Beginner: hou het bij de verhalen: Maria die een engel ontmoet, Jezus die kinderen zegent of… dit helpt je het wat algemener te houden. 1 ding: het is NIET, lees NIET erg wanneer je iets niet begrijpt. En je mag me gerust je vragen stellen wanneer je wel wat wil weten. Neem dan gerust contact op! Ik heb theologie gestudeerd dus weet er wel wat van af :).

Wil je meer diepgang qua geloof? Ikzelf maak graag gebruik van de blue letter bible. Dit is een website, maar ze hebben ook een heel handige app. Daarin kan je verschillende Engelse vertalingen met elkaar vergelijken, kijken wat er in het Grieks of Hebreeuws staat + je kan klikken op de tekst en kiezen uit diverse bijbelcommentaren of preken over dit gedeelte. De preekaantekeningen van David Guzik zijn erg toegankelijk, maar wel in het Engels.

Een dagboekje geeft vaak naast de tekst een stuk ter overdenking. Zo een boekje volgen kan ook waardevol zijn. Tijdens diverse biblejournaling challenges kan je ook de gedachten van een ander lezen. Dat kan je ook op weg helpen.

Beeld

Nee, je krijgt niet altijd gelijk een beeld bij een tekst. Je hebt niet altijd inspiratie. Soms (vooral wanneer je net start) kan het heel prettig zijn gewoon iemand na te doen. Soms ‘voel’ je er iets bij en wil je daar wel kleur aan geven maar niet gelijk een vorm. En soms blijft gewoon een woord of emotie hangen. dat woord overschrijven of mooi letteren of de emotie in woorden uitdrukken is an sich al waardevol. Of je schrijft er een kort gebed bij: meer hoeft het echt niet om het lijf te hebben. Meer kan, maar hoeft niet. Leg de lat niet te hoog!

Bewerken

Eigenlijk wil ik hier zeggen ‘creatief verwerken’ maar dat is zo breed. En het beeld wat we hebben bij ‘creatief’ legt de lat soms te hoog. Daarnaast klinkt ‘bewerken’ leuker in het rijtje met B’s. 🙂

Zoals ik hierboven al aangaf: er is niet 1 juiste volgorde. Soms heb je namelijk iets heel leuk gezien en wil je daar gelijk mee aan de slag. Dus start je met tekenen, kleuren of … en dan komt het bidden en lezen later. Dat kan. Dat mag. Zeker wanneer je voor je gevoel een gebrek aan inspiratie hebt, kan het nadoen van iets wat je mooi vindt je aardig op weg helpen. Een kind leert zo ook praten, toch? Eerst nadoen. 🙂

Tip 1: Verzamel ideetjes. Je kan op Pinterest of insta zoeken op bijbelboek, op woorden als bijbeljournaling (of Engels biblejournaling), maar ook zoeken op quotes of kernwoorden.

Tip 2: Volg op instagram een aantal accounts die jou inspireren. Of volg er een aantal hashtags zoals #bijbeljournalinggroep of #biblecreative of #bijbeljournalingnederland … er zijn mogelijkheden te over. Instagram kost niets, je hoeft zelf niets te posten om zelf wel anderen te kunnen volgen. Ikzelf post de meeste van mijn maaksels wel op mijn insta. (Kijk er gerust eens naar welke biblejournalers ik volg!). Ook op de bijbeljournalinggroep op facebook doe je veel ideetjes op. En als je vragen hebt hoe je iets moet maken: stellen! Meestal wordt dat erg leuk gevonden.

Tip 3: Google één of meer kernwoorden uit je gekozen tekst en klik daarbij op ‘afbeeldingen’ of zet er het woord ‘drawing’of ’tekening’ bij. Dan krijg je allerlei afbeeldingen te zien die je kunnen inspireren.

Tip 4: Start met een manier die jou het meest bekend en vertrouwt voelt. Als je gewend bent om te schilderen: schilder dan iets. Kleur je liever: trek dan een tekening over en kleur die in. Ben je gewend om te handletteren: handletter dan. Werk je liever met stickers: doe dat!

Leg de lat niet gelijk te hoog voor jezelf. (Mmm, heb ik al een paar keer gezegd haha, is dus erg belangrijk 🤪) En vergelijk jouw begin niet met andermans gevorderde status.

Toen ik ooit startte heb ik -maandenlang- anderen alleen maar nageaapt. Staar je niet blind op hoe mooi iets moet worden. Natuurlijk is het prettig wanneer iets goed lukt: maar echt, het proces is belangrijker dan het resultaat. Wanneer je tijdens het bewerken continue teleurgesteld bent in je gebrek aan kunsten, dan sla je de plank mis. Wees je bewust van WIE naast je zit. En dat je hemelse vader dolblij is met de tijd die je in Zijn woord doorbrengt. Gun jezelf de tijd om te ontdekken welke stijl, materialen en manier van doen bij je past. Verwacht niet dat alles wordt zoals jij het vooraf voor ogen had, immers, als je samen met God aan de slag gaat heeft Hij ook iets te zeggen over zowel het proces als het resultaat.

Beleef en deel

Wat heb je geleerd of ervaren van wat je maakte, las? Kan je dat voor jezelf samenvatten in enkele woorden? Of is er een actie die je kan ondernemen? Hoe pas je het geleerde toe?

Een mooi onderdeel van biblejournaling is het beleven en het delen van dat wat je beleeft. Natuurlijk zijn sommige maaksels en gedachten te persoonlijk. Die hou je liever voor jezelf. En dat is prima. Maar sommige dingen (ook al vind je ze niet mooi) zijn wel waardevol om te delen zodat anderen het met je kunnen meebeleven. Mijn ervaring is dat we vaak meer mensen inspireren dan dat we door hebben. Ook wanneer we onze eigen maaksels zelf niet hoog inschatten. Het is me al vaak overkomen dat iemand iets van zijn proces deelde en het mij raakte, mij een spiegel voorhield of me aan het denken zette. Hoe vaak horen we niet ‘dit kwam net op het juiste moment’.

In het begin vond ik dit heel onwennig. “Wie zit er te wachten op mijn maaksels?” dacht ik. In de besloten facebookgroep deelde ik heel af en toe. Daarna begon ik aan een besloten pagina op insta. ‘friends only’ dacht ik. Inmiddels is mijn instapagina publiek (Best spannend af en toe! Vooral omdat ik ook voor de klas sta.) en gebruik ik het inmiddels vooral voor het delen van al mijn maaksels en de gedachten die ik erbij ‘beleef’.

Doe vooral waar je je prettig bij voelt en gun jezelf de tijd om te groeien.

Ik heb hier 6 ‘B’s’ gedeeld. Maar er zijn nog zoveel meer manieren en elementen. Laat je vooral niet vastpinnen op 1 manier. Wees jezelf. En wees bij Hem.

Omhoog ↑