Blog

Sinterklaas bereid je alvast maar voor! X7

Ok, ik weet niet wie jouw Sinterklaas is. Maar hier in huis ben ik dat meestal zelf haha. Al moet ik eerlijk bekennen dat Zoon 2 hier ook heel goed leuke kadootjes kan bedenken en altijd heel ruimhartig en royaal geeft. Maar hier in huis zijn we niet van de gedichtjes en ik doe mijn mannen ook geen plezier met gourmetten. Dus meestal spelen we het Sinterklaas-dobbelspel waarbij we lukraak dobbelen om een heel stel kleinere willekeurige kadootjes.  De ‘persoonlijke kadootjes’  zitten er dan gewoon tussen. 

Maar natuurlijk inspireer ik jou graag op een heleboel ideetjes voor deze Sinterklaas … en ik probeer het niet elke keer weer te duur te maken… en ook niet alleen maar met creatief spul (ok merendeel wel haha) 

Categorie 1: mijn single favoriet van dit moment… Voor nog geen 7€ shop je deze waterbrush met vilten punt. Ik kreeg hem van Caran’Ache om tijdens het Creaweekend mee te werken … kende het niet maar was binnen een paar tellen om. En toen ik hiermee tijdens de demonstraties ging werken was de brush in no time uitverkocht!  Ik vind hem ronduit FANTASTISCH! Je krijgt met deze brush heel zachte en vloeiende overgangen qua kleur. … echt geweldig. Must have! 

Categorie 2 – (Bible)journaling – Beetje apart kadootje – maar wel goedkoop – en heel erg lang te gebruiken… Hobbyshop-online verkoopt sinds kort ook het merk grafietpapier waar ik zo graag mee werk. In het zwart (eerder alleen in het wit). Kost maar 4.99 en ik gebruik het heel vaak voor biblejournaling of om mijn schetsen over te zetten. 

Voor wie graag aan biblejournaling of advent-journaling zou doen … maar tegen het tekenen opziet: ik heb speciale stempelsetjes hiervan gemaakt. En het leuke is: ze zijn onderling uitwisselbaar. Zo zijn de hoofdjes en gezichtsuitdrukkingen aparte stempels van het lijfje waardoor je eindeloos veel combinaties kan maken. Sowieso kan je ze ook uitwisselen met al mijn andere stempelsetjes

En natuurlijk – dat flinterdunne bijbelpapier- daar teken en kleur ik het liefste op met pastelpotloden van Stabilo maar die noem ik in categorie 6 haha.

Deze categorie is niet crea-gerelateerd …. Maar wel errug leuk… de spelletjes-categorie! 

Een spel wat herinneringen ophaalt, wat je doet zingen en swingen en wat echt zowel tieners als volwassenen (als oudjes) aanspreekt Hitster.  Nu moet ik eerlijk bekennen. Ik luister zelden muziek. En speel alleen spelletjes met manlief tijdens vakantie. Maar deze heb ik bij Yass leren kennen en ik vond het gelijk fantastisch. Je scant met je telefoon de kaartjes en hoort dan nummers van vroeger tot nu. En dat maakt het een heel toegankelijk spel voor het hele gezin – ook voor wie niet zo een muziekliefhebber is. Want echt … alsnog … het haalt zoveel herinneringen boven dit spel. Ik heb hem al voor mijn broer gekocht.  En voor wie een 3D printer heeft en er wat extra’s van wil maken … met deze linkprint je een leuke houder voor je telefoon en de kaartjes. 

Een ander leuk spel voor kinderen in basisschoolleeftijd is het spel Dixit. Hierbij mag je je fantasie en verbeelding de vrije loop laten. Je hebt dit spel ook in Disney-variant. Sowieso is fantaseren een oefening voor het brein om buiten de box te leren denken. Maar ook het leren herkennen van de fantasie van een ander maakt dit spel -bij uitstek- heel educatief. 

Ok, nog 1 gezelschapspel – wat leuk is voor kinderen, tieners en volwassenen – wij nemen dit spelletje altijd mee op vakantie en spelen het in het restaurant wanneer we wachten op ons eten… en we spelen het vaak na het eten weer … Exploding kittens. Kort, snel, krachtig en grappig spel. De spelregels zijn simpel en worden je middels een QR-code ook heel leuk uitgelegd. 

4 = De beurs-aanbieding-categorie!  Je zag het misschien al tijdens reels op Instagram voorbij komen… of tijdens 1 van de demonstraties tijdens het Creaweekend. Maar ik kreeg van Caran D’Ache de supracolor potloden. De kleur ervan komt helemaal tot leven wanneer je er water aan toevoegt. En qua kleur matchen ze PERFECT bij de neocolors. Dus als je wat grover hebt gewerkt met Neocolor 2 kan je met deze aquarelpotloden heel fijne details toevoegen in exact dezelfde kleuren!! En het leuke … wanneer je het mengpalet van Caran D’ache erbij hebt kan je op het palet de kleuren mengen en ze ook als waterverf gebruiken. Dit palet heeft een grove en gladde zijde zodat je alle materialen erop kan mixen en matchen. Ideaal.  Ook deze was na dag 1 bij het Creaweekend al haast uitverkocht!! Ik denk dat ik iets te enthousiast demonstreerde haha.

Een overzicht van alle -nog lopende- beursaanbiedingen van @hobbyshop-online tijdens het creaweekend vind je hier. En kijk vooral ook even naar de adventskalenders ook die zijn nu in giga-korting.  

Wil je trouwens helemaal los gaan en iemand een erg leuk en veelzijdig pakket geven. Dan is deze botanical set wel het summum. Met deze set heb je het dubbelzijdige palet van plexiglas, viltstiften, brushstiften, aquarelpotloden, een penseel, ansichtkaarten om op te schilderen EN een leuke creatieve online les. Niet goedkoop … maar wel gaaf. 

5. De warme voeten-categorie.  Deze komen op mijn lijstje. Mijn jongens gruwelen ervan. Ik draag in huis geen sloffen maar slofsokken of sokken. Gewoon over mijn gewone sokken heen. En ok, ik biecht het op, ik loop er ook gerust mee naar buiten als ik wat uit de auto moet hebben … of als ik hout voor de kachel moet halen … dus erg ‘schoon’ zien ze er niet altijd … vandaar de gruwelmodus van mijn zoons. Maar ik HOU van leuke sokken en slofsokken. Dus deze moeten ertussen.  Voor maar 14,50 heb je 5 paar.. Dat is geen 3,- per paar… en je kan de set ook leuk verdelen onder meerdere gezinsleden… twinning is winning! 

6. De my-design-en-go-to- categorie. Voor workshopwoensdag mocht ik papier testen en uiteindelijk vonden we een type papier voor MyArtbook wat ik helemaal geschikt vond voor pastelpotloden. Dit pastelpapier is beginnersvriendelijk in de juiste zin van het woord want je kan er meerdere lagen over elkaar tekenen + de kleuren vallen alsnog heel goed te blenden. Ik zou het alleen al kopen vanwege de verpakking want de tekening erop heb ik gemaakt hihi. Voor maar 5,20€ een aanrader dus. 

Maar sowieso vind ik ook het aquarelpapier van MyArtbook top. En voor de prijs moet je het niet laten…6,20€

En als je dan toch pastelpapier shopt … dan kan je niet zonder de carbothello’s van Stabilo. Bij Hobbyshop-online.nl kan je ze per stuk shoppen. Maar een erg goede en redelijk geprijsde starterset is deze set van 24 kleuren. Wat ik zo fijn vind aan dit merk zijn de sprankelende knal-kleuren! Vergeet voor in je mapje de fixatief niet. 

7. Als laatste de het is artistiek maar toch niet iets creatief – categorie.

Prima te combineren met een lekker doosje thee en een zelfgemaakt ‘tea-riffic’ kaartje. Deze mok in de stijl van de bloesems van Van Gogh.  Hij is maar 12,95€ en eerlijk – ik vind het ook een heel leuk kadootje voor wanneer je tijdens de feestdagen ergens bent uitgenodigd voor een etentje. Dit is veel persoonlijker dan een bloemetje of weer een kerstroos. 

Maar deze portemonnee van Frida Kahlo – is voor maar 12,95 ook een koopje… En wil je de allerkleinsten in je gezin of familie gelijk het creatieve denken goed meegeven … dan is dit boek van Nijntje en Rembrandt misschien wel heel erg leuk! Voor mijn lieve mama zit ikzelf te denken aan deze prachtige van Gogh-sjaal

Nou – zo kan ik nog wel eindeloos doorgaan, want mijn lijstjes zijn altijd hebberig lang haha.

Als laatste kan ik je ook vertellen dat Hobbyshop-online.nl zo haar eigen kado-lijstjes hebben. Op hun website vind je nu ook allerlei leuke kado-aanbiedingen rondom het merk van @royaltalens. Zo heb ik mezelf alvast extra acrylverf gekocht … in de hoop dat ik meer tijd kan vrijmaken voor lekker intuïtief schilderen. 

Wat staat nog op jouw wensenlijstje??

(Ik maak gebruik van affiliatie-linkjes – daar merk jij verder weinig van – maar bij aankoop krijg ik een heel klein percentage. Maar wees gerust; ik beveel niets aan waar ikzelf niet achter sta.)

Comfortfood

Ok, dit heeft weinig met creativiteit te maken … Tenzij je van recepten tekenen houdt, haha.  Maar elk seizoen heeft zo zijn eigen comfortfood. En je weet het vast al, ik hou van Griekenland – en van Grieks eten… En in de zomer staat mijn recept voor Tsaziki hier zowat wekelijks op het menu.

Maar de herfst en winter vraagt wat mij betreft meer om lekkere warme stoofpotten. Heerlijk met gestoomde groenten ernaast… En dan is Griekese Stifado wel echt mijn favoriet.  Het is kruidig en zacht van structuur maar door de kaneel en piment ook weer typisch winters en een tikkeltje kerstig.  Ik doe er vaak 2 x zoveel knoflook en gekarameliseerde sjalotjes in voor een heerlijke zoete smaak. En door het stoven op lage temperatuur blijven de vitamines uit de sjalotten bewaard. Wist je dat sjalotten 2x zoveel vitamine c hebben als uien? En dat ze ook boordevol vitamine A, E en anti-oxidanten zitten? Extra goede winterkost dus! 

Dit gerecht is ideaal voor een slowcooker, kan gemakkelijk in een dubbele hoeveelheid gemaakt worden om een extra portie in te vriezen. Maar eerlijk die dubbele portie gaat hier meestal alsnog op. 

Laatst had ik een vriendin met haar man te eten … en mijn hart maakte een vrolijk sprongetje toen hij voor de derde keer opschepte.  Dus ik deel je mijn recept met liefde! 

Wat heb je nodig? 

  • 750 g runder riblap (of sukadelap)
  • 500 g sjalotten of meer
  • 400 g tomatenblokjes en een blikje tomatenpuree
  • 150 ml rode wijn
  • Kruiden: 3 tenen knoflook, 3 blaadjes laurier, eetlepel rozemarijn, 1 kaneelstokje, eetlepel oregano, 3 of 4 pimentkorrels. 
  • 1 runderbouillonblokje (Maggi)
  • Scheutje appelazijn 
  • flinke klont boter

Bereidingswijze

  1. Ik maal meestal mijn eigen kruidenmengsels in mijn vijzel, en dan gebruik ik ze royaal om het vlees aan alle kanten goed mee in te wrijven. Het vlees laat ik daarna een uur of langer rustig zo ingesmeerd op kamertemperatuur komen. 
  2. In een grote pan laat ik de boter smelten en dan is het een kwestie van je vlees rondom goed aanbraden.  
  3. Vlees gaat dan bij mij in de slowcooker (stoofpan kan ook) en ik bak de gehalveerde sjalotten in dezelfde boter  en wanneer deze bijna klaar zijn voeg ik er nog even een half minuutje de gehakte knoflook aan toe.
  4. Voeg de sjalotjes en knoflook wanneer ze gekarameliseerd zijn bij het vlees. 
  5. Heb ik nog kruidenmix over dan gaat deze met de tomaten, tomatenpuree, wijn, azijn, en het runderblokje allemaal in de pan
  6. En dan is het een kwestie van urenlang zachtjes stoven. Ik kies voor botermals en dus minimaal 5 uur stoven. 

Het voordeel van mijn slowcooker versus een stoofpan: wanneer ik tot stap 5 allemaal op zondagavond al uitvoer..  Dan is het op maandag voordat ik naar mijn werk ga alleen nog een kwestie van de slowcooker aanzetten. Die kan de hele dag veilig aanstaan (eventueel op timer),en schakelt vanzelf uit. Ik kan er zelfs een mandje met aardappelen en groenten inzetten (die hangt dan boven de Stifado te stomen) en dan is het eten volledig klaar wanneer ik thuiskom. Perfect na een lange werkdag! 

Ik heb mijn slowcooker al járen en het is eigenlijk een multicooker want je kan hem ook gebruiken als rijstkoker. De nieuwste versie ervan heeft ook een snelkookfunctie – waarmee je die 5 uur stoven kan inkorten tot amper een uur.  Heb je hem nog niet zou ik hem voor Kerst echt op je wensenlijstje zetten *|FNAME|* haha. 

Trouwens, om er toch een creatief tintje aan te geven … de afbeelding maakte ik in AI.

Wat is jouw favoriete winterse comfortfood?

Zo maak je van je hobby je bedrijf!!

Hoe kan jij je brood verdienen met jouw creaties?? Vandaag vertel ik je mijn geheim! Ik vertel je 3 grote valkuilen waar je voor moet waken zodat jij met jouw creatieve talent de money-maker wordt waar je stiekem van droomt. 

Sorry, spoileralert, dit is bullshit. Je start geen goedlopende zaak met deze 3 tips… en ik ben echt niet zo succesvol dat ik er al veel nuttigs over kan zeggen… maar misschien is onderstaande wel vermakelijk om te lezen haha. 

Het idee voor deze blog is langzaam ontstaan… afgelopen jaar kreeg ik minimaal 1x in de maand en vaak vaker, de vraag hoe ik met mijn eigen bedrijf ben begonnen en wat nu het geheim van het succes is. De laatste dame in kwestie zei heel eerlijk dat ze haar huidige baan niet zo leuk meer vond en eigenlijk de droom had om, net als ik, creatief ondernemer te worden door haar eigen creaties te verkopen. Want ze vond tekenen en haken veel leuker – dus wilde ze haar tekeningen en gehaakte figuurtjes gaan verkopen via Instagram. 

Vervolgens werden mijn lieve ict-ers, de mannen achter de cursusomgeving van mijn bedrijf, inmiddels door steeds meer creatieve ondernemers (ook coaches) gevonden … maar als ik dan hoor over hoe sommigen hun zaakjes niet op orde hebben en niet eens de rekeningen betalen … oeps … of dat sommige ondernemers hun complete omzet ‘even’ investeren in het aankopen van nieuwe bedrijfsvoorraad en dan in de knel komen met de btw-aangifte…

En als derde: eergister vroeg een dame me het hemd van het lijf over mijn bedrijf. Na een paar keer heen en weer mailen kwam ik erachter dat ze maar liefst al 1000€ had uitgegeven voor 2 cursussen bij een selfmade creatieve coach… en ze had alsnog geen idee hoe te starten … wat ze zou moeten doen. 

Echt zucht. (Sorry) 

Mag ik eerlijk aangeven dat bij het woord ‘coach’ mijn nekharen overeind gaan staan? Het meest nog van het type ‘levenscoach’ – en dan zijn ze nog geen 30. Sorry. Maar ‘hier vind ik wat van’.  Een hele bak aan ervaring met één of ander geeft je weliswaar een heleboel compassie en inlevingsvermogen … maar dat maakt je nog geen goede coach of begeleider. Maar dat terzijde …

Ik beloofde 3 grote valkuilen wanneer je van je hobby je bedrijf wil maken – er zijn er meer – maar deze geef ik je alvast mee… 

Valkuil 1: als eerste geld uitgeven aan een ‘coach’. (Of hoe ze zich ook noemen)

Ok ja, ik heb hier te maken met een vooroordeel – iedereen mag zich coach noemen. Dus dat woord zegt helemaal niets … Maar na de zoveelste vragen en opmerkingen over coaches (ook een aantal die ik volg)  ben ik even in het aanbod gedoken van een aantal ‘hoe je van je hobby je bedrijf maakt’ cursussen … en sorry… nergens begon het met de rauwe werkelijkheid. Namelijk dat het knoeterhard werken is en dat je eerst heel erg lang minder dan het minimumloon gaat verdienen. En dat je hobby – dat waar jij van ontspant- je werk wordt. En de kans dus groot is dat je je ontspanning kwijt raakt. Hoeft niet, maar het kan wel degelijk. Nee, de cursussen die ik zag hadden het over het maken van reels, een social media planning, en btw-aangifte als kor … Ja, voor sommigen lijkt het starten van een creatieve onderneming alleen maar rozengeur en maneschijn. Maar meer dan 80% van de startende ondernemers stop binnen 5 jaar. En van wie overblijft heeft merendeel de eerste 5 jaar amper het minimum uurloon. 

Elke keer weer – wanneer me de vraag gesteld wordt hoe ik dat doe en wat zij moeten doen … – kijk ik als eerste naar het social media profiel van de vrager. En hoewel het aantal volgers en het aantal likes lang niet altijd alles zegt, kan het wel een indicatie zijn… 

1 keer vroeg een lieve beginnende ondernemer mij hoe het kwam dat er geen enkel bedrijf was ingegaan op haar vraag naar sponsoring. Toen ik naar haar profiel keek zag ik dat ze welgeteld 5 volgers had en 2 onderbelichte foto’s had gepost. Ze was zo te zien begonnen aan mijn Perfect People cursus (Leuk! Supertof). Ze vertelde me dat ze via Instagram naar 5 merken gemaild had met de mededeling dat ze als creatief ondernemer was gestart en graag wilde samenwerken. Of er producten gestuurd konden worden. Hoogst verbaasd was ze dat geen van allen een reactie had gegeven. Wat doe ik verkeerd?  Vroeg ze mij … 

Sponsoring is gebaseerd op geven en nemen. Je krijgt sponsoring als het bedrijf ziet dat ze er zelf ook voordeel uit kunnen halen. Bijvoorbeeld omdat je al heel veel volgers hebt of al naam gemaakt hebt op een bepaald gebied – of omdat je bewezen hebt goed te zijn, nog weinig volgers hebt en ‘dus’ goedkoop bent … 

De allereerste x dat een bedrijf mij geld gaf voor een workshop-video van een uur kreeg ik 50€.  Let op – daar had ik dágen aan gewerkt. En side-note … samenwerkingen met grote merken … dat klinkt heel succesvol. Maar ook grote bedrijven letten enorm op de kleintjes.  En dan lijkt het in het begin leuk dat je voor een dag lang demonstraties een heleboel spullen krijgt die je anders nooit zou kunnen kopen … maar die spullen betalen je hypotheek niet. 

Valkuil 2  – begin gewoon!

Ik sprak laatst iemand die een paar honderd euro had uitgegeven voor een 1 op 1 sessie bij een coach voor creatieve ondernemers. En dé opdracht (samengevat) die ze na die sessie meekreeg was ‘Kijk eens rond naar wat er nodig is om als bedrijf te starten en begin gewoon.’ 

Oeps – echt – dat weet je ook wel zonder coach…

Zucht… Tuurlijk ik ben ook gewoon ‘begonnen’.  Maar toen had ik al wel meer dan 3000 volgers op Instagram, had ik al gefreelancet voor wat bedrijven in ruil voor een kleine vergoeding en bleek dat al een succes te zijn, was ik door creatieve collega’s al aangespoord om een keer een cursus te maken + gevraagd om op hun platform een keer een workshop te geven. En detail: had ik al 20 jaar relevante ervaring in lesgeven – ook online. 

Nog een detail: ik startte zonder risico’s en zonder investering. Naast mijn bestaande baan. Dus opgeven en falen was een optie.

Natuurlijk moet je WEL goed kijken naar wat er voor nodig is om je bedrijf te starten. Maar daar heb je geen dure coach voor nodig. Kamer van Koophandel vertelt je GRATIS wat je moet weten. Van het je inschrijven bij KVK tot wel of geen btw afdragen, het aantal uren dat je moet draaien … er zijn tal van video-lessen en gratis seminars over waar je op moet letten bij het runnen van je bedrijf, hoe je dat doet met … enzoverder. Gratis!

Toen ik 3 jaar geleden mijn allereerste cursus lanceerde – toen nog als ‘hobbyist’ hoopte ik op een tiental cursisten. Nooit gedacht dat het er meer dan 200 zouden worden … dus ineens kwam ik er niet meer met handmatig tikkies sturen … en toen bedacht ik dat ik wel netjes belasting moest afdragen … en ik me dus beter kon inschrijven…  Maar als ik 1 grote drempel over moest … de boekhouding … ik wist dat ik dit niet zou kunnen opbrengen. Ik wist dat administratie, btw-aangifte, uren-admin en die hele mikmak, dat dit mijn grote valkuil was. Vandaag de dag kom je er niet meer met een excel-lijstje en een schoendoos met bonnetjes. (Al zijn er coaches die claimen dat het prima kan … ik vrees dat de belastingdienst het niet met ze eens is. En dan heb je als starter meer aan een goede boekhouder dan aan een dure coach- denk ik zo.) 

Zolang het creatieve enkel je hobby is – heb je van die hele rompslomp geen last. Van je hobby je bedrijf maken gaat nu eenmaal gepaard met een heleboel ingewikkelde rompslomp en saaie administratie. 

Valkuil 3: Kijk af wat anderen doen en doe dat ook!

Wanneer jij je tekeningen als portretjes wil verkopen heb je grofweg twee keuzes. Of je doet het voor de lol, bent blij dat het een extra zakcentje is voor nieuwe materialen (zo begon ik) … en daar is niets mis mee. Of je wil het echt als serieus bedrijf laten uitgroeien en er uiteindelijk je inkomen uit halen.  Wil je dit laatste, dan moet je je uren tellen. Ben je 2 uur per portretje bezig? Wat is je uurloon? Hoeveel tijd administratie schuilt erachter, hoeveel ben je kwijt aan inkomensbelasting, onkosten voor het betalen van je website en betalingssystemen … dan red je het niet met 35€ voor een portretje als je het minimumloon wil verdienen. 

En behalve dat wie gaat wat van je kopen? Hoe groot is je kopende doelgroep? Wat is hun budget? Hoe boor je nieuwe doelgroepen aan zodat je klanten blijft hebben? En zeggen dat ‘iedereen’ wel van je kan kopen is hetzelfde als zeggen dat niemand van je zal kopen. 

Sowieso heb je al een eigen stijl en niche? Of doe je anderen nog vooral na?  1 van de dames die tegen mij zei dat ze mijn cursus zo leuk vond dat ze er haar werk van maakte – bleek een online webshop te zijn gestart met merchandise (bekers, kopjes, broodtrommels enz) met daarop mijn tekeningen. Weliswaar door haar getekend, maar naar aanleiding van mijn cursus … en  zonder enige eigen inbreng. Oeps. Dat kan echt niet. Auteursrecht … Je eigen stijl en niche vinden is dus heel belangrijk. 

Natuurlijk kan je een heleboel leren van hoe anderen te werk gaan. Ik volg niet voor niets een heleboel collega’s en spreek graag met regelmaat met ze af. Maar er is een moeilijk te onderscheiden grens tussen je laten inspireren en kopiëren, maar de grens is er wel degelijk… Omdat (fictief voorbeeld) flitsende reels het bij collega’s goed doen wil dat niet zeggen dat ik dat idee moet kopiëren met mijn tekeningen erin … mijn publiek houdt er niet van wanneer in reels de beelden elkaar te snel afwisselen… dus f*ck het algoritme, ik moet bij mezelf blijven en mijn doelgroep voor ogen houden!

En nog iets; wanneer je start als een hobbyist – en je qua samenwerkingen een tijd lang tevreden was met een vergoeding … lang niet alle bedrijven gaan erin mee wanneer je de overstap maakt naar het vragen van een eerlijk uurloon. Er is zoiets als de twilight-zone hierin. Een zone waarin je afscheid lijkt te moeten nemen van fijne en goedwillende samenwerkingen voor een habekrats en je jezelf opnieuw op de markt moet zetten als ‘echte’ ondernemer. Staar je niet blind op de ‘prijzen’ van een ander! 

Boy, wou ik dat iemand me dat vooraf verteld had. Want die twilight-zone heeft me vaak onnodig doen twijfelen aan mezelf en zorgde al voor heel wat wederzijdse spanning en miscommunicatie. (Afgelopen week nog! Want echt- in de ogen van sommigen heb ik het misschien al helemaal gemaakt – maar veel merken kijken alsnog met een onbewust lichte vorm van minachting naar mijn ‘aantallen’ en vinden dat zij mij een grote eer bewijzen door me een vergoeding aan te bieden… en hoewel ik vereerd ben met sommige samenwerkingen – mijn auto rijdt niet op potloden of inkt…

En dan nu hét geheim van mijn ‘succes’

Knoeterhard werken, werken en nog eens werken. En ja merendeel is erg leuk… maar het blijft hard werken. Van me inlezen over marketing en sales tot prijzen leren stellen, van uitzoeken hoe dat digitaal allemaal werkt om te livestreamen, tot het bijhouden van mijn social media, het elke keer maken van nieuwe content, het aangaan van samenwerkingen, dingen uitproberen, vallen en weer opstaan, een nieuwe bedrijfsverzekering uitkiezen, je algemene voorwaarden laten opstellen, nieuwsbrieven,  … Afgelopen zomer heb ik in mijn vakantie elke dag gewerkt. De afgelopen 3 jaar werkte ik gemiddeld 50 uur per week … 

Als je dat niet wil … er is niets mis mee om een talentvol hobbyist te zijn. 

Hoeveel creativi-tijd heb jij?

Misschien klinkt dit gek, maar sinds ik ben gaan ondernemen is het lekker tekenen voor mezelf veel moeilijker geworden. Nog voor ik aan een tekening begonnen ben gaat mijn brein al lopen bedenken of het iets is om te delen op socials … en hoe… ga ik er een timelapse van maken, of stap-voor-stap foto’s of … en waar ik vroeger zonder schroom halverwege onnadenkend een tekening een foto op socials zou zetten – omdat ik als een kind zo trots was op mijn vordering- ben ik nu steeds meer vol twijfel en aarzeling.  

Want … lang niet alles wat ik teken lukt. Lang niet alles wat ik maak laat zien  dat ik groei… En hoe geloofwaardig kom ik dan nog over als die mevrouw die online tekenlessen verkoopt?
Hoe ongenadig is het algoritme wanneer het vindt dat ik niet genoeg likes en comments krijg…

Maar … Picasso vulde meer dan 150 schetsboeken, 30.000 prenten en meer dan 1800 schilderijen … en vandaag de dag zijn daarvan maar een paar bekend…

De grote meester Rembrandt stierf als een arme sloeber, en meneer oorsnijder van Gogh verwierf pas faam ná zijn overlijden …

Tel daar bovenop dat deze heren niet te dealen hadden met de druk van social media – en dus niet continue een spiegel voorgehouden kreeg van wat voor geweldigs  tijdgenoten wel niet maakten of hoe weinig ze geliket werden… 
 

Heb jij er ook wel eens last van? Van dat stemmetje wat gaat vergelijken en jezelf naar beneden haalt? Het heeft niets te maken met hoeveel of weinig talent je hebt. Het komt voor bij kunstenaars op elk niveau!
Mijn punt … wat misschien waardeloos wordt geacht in de wereld … wordt waardevol wanneer je het liefdevol uitdeelt. Dus hou vol – blijf in je passie en droom geloven! 

Maar om je op weg te helpen; er zijn heel leuke creatieve activiteiten die je brein dwingen om het mooie los te laten. Oefeningen die je meer richten op het proces. Ik geef je mijn favoriete top 3. 

Neurografische oefeningen
Je begint met simpele lijnen willekeurig op je blad te zetten. Over en onder elkaar. En je rond scherpe hoekjes af. Wist je dat het brein scherpe hoeken als onveilig en minder positief kan ervaren? Let maar eens op: Disney zet dit vaak in bij het typeren van de typische slechterik. Die krijgt dan bijvoorbeeld een heel hoekige kin of puntneus… 

Ronde vormen ervaart je brein als warm, veilig, mooi … (Liefdevolle moederfiguren worden door Disney daarom altijd met ronde vormen opgezet!) Dus wanneer je naar die kruisende lijnen kijkt en de hoekjes allemaal gaat afronden: dan is dat een activiteit waar je brein letterlijk van gaat ontspannen.

Deze techniek zet ik daarom in tijdens de bonus-oefening van elke module in de cursus Waardevol Creatief. En ja – ik heb al de eerste reactie binnen dat ik gelijk had dat je daar maar beter een timer bij kan zetten – want je verliest de tijd echt uit het oog. Heerlijk. 

Inkleuren
Niet tekenen maar inkleuren. En dan bij voorkeur met een materiaal wat tijd in beslag neemt. Kleurpotloden of pastelpotloden … of een combi van alcoholmarkers en kleurpotlood. Wanneer ik teken heb ik het idee te moeten presteren… maar wanneer ik alleen met kleur bezig ben. En me niet laat leiden door de regels rondom het creëeren van een mooi kleurpalet, dan kan ik mezelf heerlijk verliezen.

De templates die ik bij mijn laatste cursus heb gevoegd helpen me als tussenvorm: lekker nieuwe badmode bedenken en vooral veel oefenen op het inkleuren van huid. Dat laatste klinkt makkelijker dan dat het is haha daarmee leg ik de lat dan soms ook weer te hoog… 
Ik heb hem al een keer eerder gedeeld … maar mocht je het leuk vinden om de kleurplaat uit de Perfect People cursus lekker te willen inkleuren… hier is die nog een keer. 

Herhaling
De derde tip: Maak een (gemakkelijke) tekening die je eerder maakte nog een keer na. Gewoon hetzelfde. Ongeveer dan – want 2 keer helemaal hetzelfde is haast geen doen. Laat het bij voorbaat dan ook los dat het er hetzelfde uit moet zien. Maar gebruik het gemak van het bekende. Je hebt het al een x getekend… dus je weet het hoe en wat. Eventueel kan je met een ander materiaal inkleuren.

Op deze manier leer je meer genieten van wat je aan het doen bent in plaats van welk resultaat je hoopt te bereiken. En na verloop van tijd is dit ook een manier waarop je je eigen vordering en ontwikkeling gaat zien. 

En ook dit laat ik je in de cursus Waardevol Creatief zien … van mezelf… een tekening die ik 3 jaar geleden maakte en nu opnieuw. Toen niet ingekleurd… en deze keer met zowel pastelpotloden als een versie met alcoholmarkers en kleurpotloden… 

Pastelpapier @MyArtbook

Hey creabea’s!

Ken je dit: je zit vol inspiratie, je pastelkrijtjes of pastelpotloden liggen klaar, en je grijpt naar papier… en dan begint de zoektocht. Want niet elk papier is hetzelfde, en niet elk papier is geschikt, vooral niet als het om pastelkrijt gaat. De juiste ondergrond kan het verschil maken tussen een meesterwerk en een vage bedoening. Maar hoe weet je nu welk papier jouw pastelkrijtjes de liefde geeft die ze verdienen? En ja, er zijn verschillende soorten die elk hun eigen charme hebben, maar laten we het even hebben over iets heel bijzonders – gloednieuw en speciaal voor jullie door mij getest. Speciaal voor iedereen die met #workshopwoensdag een feestje maken van hun hobby.

Pastelpapier: Wat maakt het bijzonder?
Pastel is een beetje een diva onder de kunstmaterialen. Het houdt van aandacht, maar dan wel op een stevige en tegelijk zachte ondergrond. Pastelpapier moet genoeg ’tanden’ hebben om je krijt of potlood stevig vast te houden, maar ook glad genoeg zijn om details te kunnen weergeven zonder dat het krijt van het papier afstuift. Zo is pastelmat een fantastische keuzes met een eigen unieke textuur … maar ook een unieke prijs (als je snapt wat ik bedoel haha). Dit papier geeft je pastelkrijt of pastelpotlood precies de grip die het nodig heeft om te schitteren, zonder dat je bang hoeft te zijn voor vervaging of poederige rampen.

Maar er ontbrak iets…
Ondanks de geweldige opties, bleef ik toch met een leeg plekje in mijn hart (en op mijn werktafel) zitten. Mijn MyArtbook-collectie miste gewoon dat ene stukje papierpracht dat perfect was voor mijn pastelpotloden—ik miste nog een betaalbare en beginnersvriendelijke craft-papier optie. Natuurlijk liet ik dit niet zomaar voorbijgaan. Dus wat doe je dan als je een gepassioneerde creatieveling bent met een missie? Je belt de experts!

Samen met Hobbyshop-online.nl en MyArtbook gingen we enthousiast aan de slag voor de #WorkshopWoensdag-serie. Het doel? Een type pastelpapier dat niet alleen zeer betaalbaar is, maar ook perfect voor beginners én geschikt voor mijn geliefde pastelpotloden. En jawel, ik mocht meerdere soorten papier testen! En na heel wat schetsen, krassen en kleuren was ik eindelijk tevreden bij die ene … en dat Eureka-gevoel van ‘dit is het!’ kwam eindelijk opzetten!

Een nieuw soort papier, speciaal voor jou
Dus nu is het zover: MyArtbook lanceert een gloednieuw pastelpapier met een gemeleerd bruine tint, speciaal voor #workshopwoensdag! Het is stevig, heeft precies de juiste hoeveelheid grip, het is op en top beginnersvriendelijk en is ook nog eens aardig voor je portemonnee. En als kers op de taart mocht ik de tekening voor op de verpakking maken, helemaal in #workshopwoensdag-stijl. Hoe leuk is dat?

Om eerlijk te zijn: een tekening maken voor op een product-verpakking is toch echt wel een bucketlist dingetje haha. Check!

Klaar voor jouw pastelavontuur?
Ben je net zo benieuwd als ik? Dan nodig ik je uit om het zelf te proberen! Dit nieuwe pastelpapier is de perfecte manier om je creativiteit naar een hoger niveau te tillen, of je nu een doorgewinterde pastelpro bent of net begint. En als je meer wilt leren, of gewoon gezellig mee wilt doen, schrijf je dan vooral in voor workshop woensdag! Samen gaan we de magie van pastel ontdekken—op het perfecte papier! We gaan samen ‘dansen met pastel’ in een duizend-en-een-nacht-sfeer en we gaan niet alleen samen lekker gezellig tekenen, ik neem je gelijk ook mee in alle ins en outs. Hoe klinkt dat? Doe je mee?

Creatieve groetjes en tot snel,

Liefs, Sara

Rommelkamer of hobbykamer: verwen jezelf

Lieve creatieve ziel,

We weten allemaal hoe het is om in de dagelijkse sleur vast te zitten. Je hebt een baan, een gezin om te runnen, boodschappen om te doen, en dan is er altijd dat huishouden dat nooit helemaal af lijkt te komen. Tegen de tijd dat je eindelijk even kan zitten, is het al laat en ben je te moe om nog aan jezelf te denken. Laat staan om van de bank te komen en nog creatief te zijn. Helemaal die eerste paar weken van het schooljaar vind ik daarin killing. Echt, je kan me van de vloer vegen…

Maar wat als ik je vertel dat je juist nú die tijd, ruimte en spullen in jezelf moet investeren? Wat als dat precies is wat je nodig hebt om weer op te laden en te stralen in alles wat je doet?

Hier zijn drie manieren om te investeren in jezelf, zodat je jouw creativiteit de ruimte geeft die het verdient!

Creëer je eigen ‘happy place’
Heb je wel eens gemerkt dat je soms pas écht kunt ontspannen als je in een fijne omgeving bent? Misschien is het dat hoekje op de bank met een dekentje en een boek, of een tuin waar de bloemen je omarmen. Maar stel je nu eens voor dat je een plekje creëert dat helemaal gewijd is aan jouw creatieve passie. Een plek waar je je verfkwasten, garens, of scrapbookpapier binnen handbereik hebt, en waar je even helemaal los kunt gaan zonder onderbroken te worden.

Dit hoeft geen hele kamer te zijn—een klein hoekje, een bureau of zelfs een tafeltje volstaat al. Zorg dat het er gezellig en uitnodigend uitziet. Denk aan een mooie plant, een fijne lamp, en natuurlijk al je hobbyspullen netjes georganiseerd. Dit is jouw creatieve oase, jouw eigen wereldje waar je jezelf kunt opladen. Het kan het verschil maken tussen creatief dromen en daadwerkelijk creëren.

Ikzelf heb de laatste week van mijn vakantie gespendeerd om mijn hobbykamer (wat meer een rommelkamer werd) helemaal op te ruimen. Het is de kleinste kamer in huis (op wc na) maar ik ben 4 dagen bezig geweest!  Alle tekeningen, alle stiften, alle materialen … alles heb ik in mijn handen gehad, gesorteerd, opgeruimd en weggeruimd… Maar behalve dat maakte ik ook een knus plekje aan de keukentafel. Ik kocht mezelf een xxl muismat (90cm bij 30) om zo toch een beetje mijn plekje aan de tafel af te bakenen… leuk plantje erbij … mijn daglichtlamp nog en ik ben klaar voor de winter haha. 

Maar creëer voor jezelf in ieder geval een klein knus plekje! 

Plan je creatieve ‘me-time’
De grootste valkuil voor ons als werkende moeders en grootmoeders is dat we altijd tijd maken voor anderen, maar zelden voor onszelf. Herken jij jezelf hierin? Maar hier komt het geheim: hoe meer je investeert in jezelf, hoe meer je te geven hebt aan de mensen om je heen. Dus, pak die agenda en plan je ‘me-time’ in, net zo serieus als je een afspraak bij de tandarts zou inplannen. Ik heb een heel vel ‘batterij opladen’ stickers in mijn agenda te gebruiken…

Het hoeft geen uren te duren—zelfs 15 minuten per dag kan al een verschil maken. Of het nu gaat om haken, schilderen, schrijven of iets anders creatiefs, die paar minuten zijn heilig. Laat de wereld maar even draaien zonder jou, jij hebt je creatieve oplaadmomenten nodig! 

En als je een extra boost nodig hebt om die creatieve stroom echt op gang te brengen, nodig ik je van harte uit om een van mijn cursussen te volgen. Samen gaan we die tijd voor jezelf écht waardevol maken. Ik heb mijn cursus-lessen met opzet in kortere video’s opgedeeld zodat je juist die verloren momentjes kan benutten! 

Verwen jezelf met de juiste materialen
We kennen allemaal het gevoel: je wilt iets moois maken, maar dan ontbreekt net dat ene stukje materiaal, die speciale draad of die perfecte kleur verf. Investeren in goede hobbyspullen is niet alleen een praktische keuze, het is een cadeau aan jezelf. Je zou toch ook geen marathon rennen op versleten schoenen? Het juiste materiaal kan het verschil maken tussen ‘best oké’ en ‘wauw, dit is fantastisch!’.

Overigens … goedkope materialen kunnen je ook het idee geven dat je er niets van bakt… en niets is zo demotiverend als dat! 

Dus geef jezelf toestemming om die prachtige set pennen, dat luxueuze papier, of die topkwaliteit wol te kopen. Het is geen verspilling; het is een investering in jouw plezier en creatieve voldoening. Als je op zoek bent naar inspiratie of nieuwe materialen, kijk dan vooral eens hier op mijn tips en tools pagina, waar ik met veel liefde mijn favoriete tools en materialen deel.


Laten we samen een beweging in gang zetten waarin zelfzorg en creativiteit hand in hand gaan. Waar we onszelf de tijd, ruimte en materialen gunnen die we verdienen. Waar zelfliefde en eigenwaarde niet langer iets bijzonders zijn, maar iets gewoons, iets normaals. Jij bent het waard, precies zoals je bent, en je creatieve reis is daar om van te genieten.

Dus, lieve creatieve dames, (ok, heren ook) waar wacht je nog op? Investeer in jezelf, geef jezelf de ruimte om te groeien en bloeien, en kom langs bij een van mijn workshops of cursussen. Laten we samen die mooie, creatieve en imperfecte reis vieren!

Liefs Sara 

Kolido-watte? Griekse taferelen.

Zo wat heb ik genoten van onze vakantie! En het maakt geen drol uit dat ik deze 4 weken elke ochtend begon met een uurtje of twee werken … (je bent ondernemer of niet 🤪) het was fantastisch. 

Weet je nog dat onze vakantie vorig jaar letterlijk en figuurlijk in het water belandde? Met alleen maar regen (en dat op een bootje) een nat bed en het ene pech-scenario na het andere? Nou, zo slecht als het toen verliep, zo geweldig was het dit jaar. 

We reden in 4 dagen naar Zuid-Italië, om met de nachtboot naar Igoumenitsa (vaste land Griekenland) te gaan en onze  eerste stop daar was gelijk bij camping Vrachos Kastraki – bij de Meteora. De eigenaren herkenden ons en we werden onwijs hartelijk onthaald. Er was in hun taverne overigens geen ontkomen aan: elke keer weer ouzo van het huis, en ook al bestelden we maar 1 of twee gerechtjes: de tafel werd elke keer weer volgezet met een lachende ‘On the house’. Maar 39 graden was ons daar net te heet dus  trokken we in 3 weken van Delphi naar Akrata tot helemaal in Gythio om via Glyphi weer terug naar Kalambaka en de boot te reizen.

En ja al op reisdag 1 begon ik al met tekenen … 

Of we mooi weer hadden… het is geen dag onder de 30 graden geweest. Al was 39 graden mij wel een tikkeltje te warm – mij hoor je niet klagen! We hebben vooral heel veel geslapen en geluierd. Lekker bij het zwembad hangen, afkoelen in de zee, de hele dag siesta houden, boekje lezen, midden overdag in slaap vallen … dat hadden we beide enorm nodig.  In de ochtend werkte ik een paar uur – en natuurlijk was er veel tijd voor creativiteit. 

En kun je het raden … na 4 weken wou ik nog steeds niet naar huis. Ik had er zo nog 4 weken aan vast kunnen plakken haha. 

Kolokithokeftedes.

Vorig jaar trakteerde ik je al op mijn 2 favoriete recepten: Griekse Tsaziki a la Sara en Feta Saganaki a la Vrachos Kastraki … 

Vandaag komt daar een derde bij: Kolokithokeftedes. Oftewel courgette balletjes. Zo een heerlijk bijgerecht! In plaats van je aardappeltje of wat rijst … En ik maak hem Koolhydraatarm door amandelmeel te gebruiken. 

Nu zijn er een heleboel verschillende recepten … maar zoon 1 keurde hier dit recept goed door zonder woorden ze 1 voor 1 naar binnen te werken. 

Ingrediënten:

  • 1 geraspte courgette
  • 2 teentjes fijngehakte knoflook
  • 100 g feta kaas (parmezaan kan ook) 
  • Een handvol verse oregano (gedroogd kan ook)
  • 1 ei
  • Ongeveer 4 opgehoopte eetlepels (amandel)bloem
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie, om in te bakken

Bereiding:

  • Doe de geraspte courgette in een vergiet, strooi er wat zout over en laat ze minstens een uur rusten. Dit zorgt ervoor dat het zijn vocht verliest en straks heerlijk krokant kan bakken.
  • Na een uur knijp je met je handen het overtollige vocht uit de courgette. 
  • Verkruimel in een kom de feta kaas en meng deze goed door de courgette, knoflook en oregano.
  • Klop het ei los en roer dit door het mengsel, gevolgd door de bloem en wat peper naar smaak. Let op- met amandelmeel moet je het deeg even een half uur laten staan zodat het meel overtollig vocht goed kan opnemen. Dan is je ‘deeg’ klaar!
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan. Zodra de olie heet genoeg is om in te bakken, neem je een eetlepel van het mengsel en vorm je een klein balletje, dat je vervolgens in de pan legt. Bak goudbruin in ongeveer 4-5 minuten per kant. (Ik druk ze plat dan is het sneller en krijg je een soort koekje)
  • En voilà! Je heerlijke, zelfgemaakte courgette balletjes zijn klaar om van te genieten. Perfect als borrelhapje of als bijgerecht bij een zomerse maaltijd. Ook koud vind ik ze erg lekker. 
  • Variant: je kan natuurlijk spelen met andere kazen maar je kan ook de knoflook en Oregano vervangen door dille, peterselie en munt… en een gesnipperd uitje kan er ook doorheen… 

En dan nu de vraag: ga jij hiervan een leuk recepten-tekening van maken of ga je het koken? 🤪

Papier of digitaal?

Verandering van spijs doet eten … dus qua tekenen switch ik graag tussen papier en digitaal. Maar papier blijft ergens toch mijn voorkeur hebben…

Maar ook qua lezen … papier had tot voor kort verreweg mijn voorkeur. Met af en toe een boek lezen op mijn Ipad… maar dat was het dan toch niet echt, glimmend scherm, vermoeide ogen, … nee ik keerde altijd snel weer terug naar papier.

Maar wanneer lees ik vooral? Op vakantie! En om in je koffer – of zelfs in de caravan een hele tas aan boeken mee te nemen? (Ik lees gerust meer dan 15 boeken in de zomervakantie) … En dus ging ik overstag …

Afgelopen meivakantie deed ik mezelf een e-reader kado. Tot nu toe las ik liever van papier … Maar na veel wikken en wegen ging ik toch om. En echt… het leest zoveel relaxter! Alles kan je apart instellen; van lettertype tot regelafstand, van achtergrondkleur tot … jawel: bedtijd-reminder. Ondanks mijn (te) drukke programma heb ik sindsdien al 7 boeken gelezen en er 1 geluisterd. Want yup – luisterboeken kunnen ook op dit ding. En echt ik lees zelden buiten vakanties om … maar nu is het zo makkelijk!!

Weet je wat ook zo tof is aan mijn e-reader? Hij is van Kobo en voor maar 0,01 cent maakte ik een Kobo-account aan waar je elke week weer gratis nieuwe boeken kan vinden. Mijn man vond het allemaal maar dikke onzin… want de Ipad of telefoon voldeed toch ook prima? Haha… ik had de mijne nog geen week toen hij liet vallen er misschien ook wel eentje te willen voor de zomervakantie!

Lol! Dus kocht ik er eentje bij voor zijn verjaardag, inclusief stoere hoes. En hij heeft sindsdien al wel tich x gezegd er heel erg blij mee te zijn! En om te voorkomen dat het boeken kopen de pan uit rijst… bij het aanmaken van je account krijg je 1 maand gratis toegang tot Kobo-plus. En daarna kost een abo maar een tientje per maand. En het leuke: dit abo kan je delen met het gezin! Maar je kan ook lid worden van een online bibliotheek hoorde ik al van vele nieuwsbrieflezers.

Maar rara wat wij onszelf kado doen deze vakantie? Yup! Precies – een kobo-abo! Ik zie me al zitten tijdens de stille Griekse ochtendjes wanneer manlief nog op 1 oor ligt en ik buiten geniet van wat creativiteit en tegelijk een luisterboek heb draaien …

Echt, met dit soort dingen heb ik steeds meer het besef dat dit niet zomaar weer een uitgave is … maar dat het een wijze investering is in mezelf. Hoe zie jij dat?

Ben jij een lezer?

Mocht je trouwens een keer wat bij bol.com willen bestellen ? Erg leuk als je dat via mijn affiliatielink doet!

Summer Sweeties in de ban!

De laatste foto … daar ben ik eerder op social media al een keer voor geblokkeerd- want ze vonden het aanstootgevend. Wist je dat??

Maar

  • … mogen we alsjeblieft nog lachen met onszelf?
  • … mogen we alsjeblieft nog lekker gek doen?
  • … zullen we alle hangende kwaaltjes maar lekker voor lief nemen?
  • … mogen we alsjeblieft weer ietsje meer zelf bepalen wat kan en wat niet?
  • … want ik pas niet in een strak keurslijf … jij??

De laatste dame zat in mijn allereerste cursus. Alweer 3 jaar geleden. Hij heette toen de ‘bikinidames’ … niet handig want door die naam besloot menig provider dat het spam was en gooide de mailing erover dan in de spambox. De bikinidamescursus is er niet meer maar er is nu wel een compleet nieuwe cursus WAARDEVOL CREATIEF !! Een dubbel en dwars 2.0 vernieuwde en vet uitgebreide versie van de eerste cursus!

  • Met allemaal leuke nieuwe bikini typetjes.
  • Met leren 3D kijken en tekenen!
  • Met leuke templates!
  • En zelfs met een serie heerlijke mindfulness oefeningen waar je heerlijk de tijd mee kan verliezen.
  • Meer dan 20 video’s
  • Meer dan 10 úren aan tekenplezier!

En er zijn heel jonge zowel als wat minder jonge dames onder de al meer dan 200 deelnemers!!

Er zijn creatievelingen die digitaal meedoen met Procreate, en anderen lekker op papier met gewone kleurpotloden en weer anderen met ander materiaal. Het kan allemaal!

En met de positieve mindset over lichaamsacceptatie en liefde voor jezelf vormt deze zomerse cursus tegelijk ook een mooie reeks levenslessen die jou hopelijk een dikke boost aan eigenwaarde en zelfzekerheid geven zodat je die paar mooie zonnige dagen kan genieten in je bikini of badpak!

Wees jezelf – jij bent prachtig.

Wees jezelf – jij bent waardevol.

Wees jezelf – jij bent meer dan goed genoeg!!

Waarom twijfel een onderdeel is van je creatieve proces.

Twijfel en onzekerheid MOETEN een onderdeel zijn van je creatieve proces – 3 redenen waarom!

Ten eersteOnzekerheid is de ruwe diamant van zelfvertrouwen. Je moet er aan schaven en aan werken; er jouw unieke vorm aan geven. En je krijgt dat zelfvertrouwen alleen maar door te blijven proberen en te blijven doen! … Dus tijdens het schetsen en tekenen: onthoud dat!

Ten tweede – deze vind ikzelf erg mooi… Je ontdekt geen nieuwe oceanen wanneer je niet de moed hebt om het zicht op de kust te verliezen. Vooraf heb je geen idee of en wat je zult bereiken met je tekenen. En natuurlijk voel je dan twijfel en onzekerheid. Dat hoort erbij. En van de 10 keer dat je probeert vind je 9 keer helemaal niets … maar die tiende keer … onthoud: als creatieveling ben je een ontdekkingsreiziger!! Dus teken, schilder en ga je gang!

En als derde … De kracht ligt niet in perfectie … maar juist in imperfectie. Imperfectie maakt de wereld, creativiteit en zelfs het leven juist zo interessant. Juist in imperfectie vind je ware schoonheid en groei. Dus maak fouten tijdens het tekenen en schilderen!

    Dit is trouwens ook de mindset van mijn nieuwe cursus ‘waardevol creatief! In deze online cursus zit een beetje van mijn ziel. Niet zozeer op tekenvlak. Maar wel qua mindset: omdat het normaal is om te twijfelen aan jezelf. Maar ook omdat het NIET goed is om daarin te blijven hangen. Niet qua creativiteit, niet qua eigenwaarde.

    Over deze les (foto hieronder) ben ik erg onzeker- “Is het cartoonig genoeg? – Is het ‘spannend’ genoeg om te tekenen? – ‘Is het niet te moeilijk?’ … onzekerheid en twijfel…

    Maar ik laat hem erin zitten … in het kader van ‘practice what you preach.

    Wat zijn jouw gedachten hierover?

    Omhoog ↑