Tips en Tools

Op deze pagina vind je een waslijst aan creatieve teken – en schildermaterialen waar ik qua prijs / kwaliteit achter sta.

Ik maak hieronder soms gebruik van affiliatie linkjes van Hobbyshop-online.nl. Merendeel merk jij daar weinig van, maar ik krijg een klein percentage. Uiteraard staat het je vrij je spulletjes te kopen waar je wil.

Mocht je iets anders willen bestellen bij Hobbyshop-online.nl dan is dit mijn affiliatielink.

Ik raad geen materialen aan waar ik geen of geen goede ervaring mee heb.

Ik bespreek hieronder de volgende materialen:

 • De basis
 • Papier (soorten + schetsboekjes)
 • Aquarel (potloden en waterverf)
 • Penselen (waterbrush en aquarel/gouache penselen)
 • Potloden (kleurpotloden en pastelpotloden)
 • Gouache
 • Alcoholmarkers
 • Acryl (markers en verf)
 • Brushpennen
 • Kaarten maken / Knutselspullen
 • Technische snufjes (materialen + appjes)

De Basis

Alles begint bij de basis. Of je nu beginner of reeds geoefend bent, dat maakt niet uit. Simpel tekenpapier, potlood, gum en fineliners zijn mijn basis.

 • Dit Kangaro tekenblok is lekker tekenpapier om mee te oefenen.
 • Dit vulpotlood van Tombow vind ik ideaal. Ik heb hem gevuld met een B-potlood. Ook de gum is navulbaar.
 • Deze gum is zacht en blijft qua restjes niet aan het papier plakken.
 • Fineliners. Je hebt ze in allerlei kleuren en maten. Ik werk bij voorkeur graag met watervaste fineliners, diktes 01, 03 en 05. Een aantal merken heb ik lang geleden een keer getest. De fineliners van Edding kwamen daar als het ‘zwartst’ uit de bus. Die vind ik dus perfect op gekleurd papier. Maar de Sakura Micron vind ik ook lekker all round. En het leuke is: van deze laatste twee vind je ze in meerdere kleuren!
 • Niet helemaal basis maar wel leuk: witte gelpennen. Mijn favoriet is de Sakura gelly rol.
 • Puntenslijper. Lange tijd heb ik het gedaan met een gewone puntenslijper, maar wil je echt heel scherpe punten zonder onnodig veel verlies van je punt (dus dat wel het hout wordt weggeslepen maar niet de kleur) dan is deze puntenslijper van Dahle echt top. Ik gebruik beide voor gewone potloden als voor mijn pastelpotloden. Let er wel op dat een slijper sneller bot wordt wanneer je er pastelpotloden mee slijpt en gebruik niet dezelfde puntenslijper voor zowel pastelpotloden als gewone potloden!

Papier

De keuze voor het juiste papier is minstens zo belangrijk als de keuze voor de juiste materialen waarmee je werkt. Wil je je tekening inkleuren met pastelpotlood, dan kies je voor ander papier dan wanneer je met alcoholmarkers aan de slag gaat. Ga je met water aan gang, dan moet je aquarelpapier hebben want gewoon papier gaat bobbelen en rullen. Werk je met pastel, dan doet super glad papier lijken alsof je er niets van bakt … Bezuinig dus niet op papier. Ook niet wanneer je wil werken in een schetsboek.

 • AQUARELLE – Wanneer ik wil werken met water werk ik het liefst met papier van Hahnemühle. Van dit merk heb je verschillende formaten schetsboekjes zowel als gewoon aquarelpapier, als getint papier… Andere merken aquarelpapier welke ik nog meer gebruik: Winsor and Newton, of Schut Terschelling. Let op het verschil tussen hot pressed papier en cold pressed. Hot pressed is gladder en cold pressed heeft vaak nog een structuurtje. Het één is niet beter dan het ander, het geeft gewoon een ander effect. Kwestie van voorkeur. Mijn voorkeur is hot pressed en 300 grams.
 • CANVAS – Acryl en gouache lenen zich ook perfect voor canvaspapier.
 • PASTEL – Pastelmat is het neusje van de zalm voor pastelpotloden en pastel. Maar als beginner, wanneer je nog niet zoveel lagen wil aanbrengen, kan gewoon tekenpapier ook al voldoen.
 • GLAD – Wanneer ik met alcoholmarkers aan de slag ga werk ik het liefst met glad Bristolpapier (leg er een plastic vel onder!) (Let op er is bristolpapier in gladde of Velijn afwerking; glad is handig voor inkt, alcoholmarkers, airbrush en stiften, Velijn is iets meer gestructureerd en meer geschikt voor potlood, grafiet en pastel)
 • SCHETSBOEKJES – Wanneer je graag nat werkt verwijs ik graag naar de eerste in dit rijtje. Maar voor puur schetsen, of het gebruik van droge materialen zoals krijtjes of potlood… Je hebt ze in allerlei vormen en maten – en ook met zwart papier. Ik kan je die van Talens wel aanraden.
 • MyArtBook – perfect voor op vakantie is een mapje met allerlei soorten papier naar eigen keuze. Dat vind je met MyArtBook in diverse formaten. Het mapje is zo gemaakt dat je hem ook als schrijf / tekenplankje kan gebruiken + er zit een etui bij wat je om het mapje heen kan wikkelen. Ik vind het schetspapier en het 350 gr aquarelle papier echt top.

Aquarel: potloden en waterverf

Ok, ik draai hier niet om de pot. Ik ben fan van Winsor and Newton. Qua aquarelpotloden ben ik een newbee… ik heb me onlangs deze van Winsor and Newton gekocht.

Penselen

Wanneer je on the go bent en van tekenen a la sketchjournaling houdt, wil je niet elke keer een kopje en fles water willen mee sleuren. Een waterbrush penseel is dan ideaal. Zelf heb ik geen echte voorkeur voor een merk. Al moet ik eerlijk zeggen; thuis gebruik ik ze zelden.

Het verschil met duurdere penselen is, behalve de vorm, dat je vaak met een betere kwaliteit penseel meer vocht op kan nemen en dat je dus langer kan schilderen voor je weer in je water of verf moet dopen. De penselen van Winsor and Newton vind ik erg prettig.

Potloden

Nu komen we op iets heel persoonlijks … Want welke potloden jij ‘lekker’ vindt kleuren kan heel persoonlijk zijn. De 1 zweert bij stevige harde potloden en de ander gaat voor super zachte pastelpotloden…

Wel is er een duidelijk kwaliteitsverschil: vaak is het zo dat goedkopere potloden zich niet lenen om gelaagd mee te werken. Prima voor de beginner maar als je wat verder bent… en je wil meer diepte en nóg meer kleur in je tekening aanbrengen … Ga dan maar gelijk naar de Polychromos van Faber Castell. Ik snap niet hoe het kan dat ik zó lang wachtte met het aanschaffen van deze doos. Werkelijk ze zijn top! Nog beter maar in Nederland moeilijk te verkrijgen vind ik de Prismacolor Premiere.

Wie mij kent weet dat ikzelf ook enorm fan ben van pastelpotloden.

 • Ik ben ooit gestart met dit setje van Bruynzeel design. Perfect om mee te starten en om te ontdekken of pastelpotlood wat voor je is.
 • Later kreeg ik deze prachtige doos van Derwent pastelpotloden van mijn zoons voor Sinterklaas. Hier was ik ook enorm blij mee. Ze zijn wat harder dan die van Bruynzeel maar werken top!
 • Voor een workshop op Kreadoe mocht ik de Faber Castell pastelpotloden proberen, en eerlijk die werken ook heerlijk, wat minder stoffig en knal kleuren.

Gouache

Het voordeel van gouache, wat je misschien ook wel kent onder de naam plakaatverf, is dat het tussen waterverf en acrylverf in zit. Je kan het net zo verdunnen als waterverf, maar het heeft de dekkende kracht van acrylverf. Maar in tegenstelling tot waterverf droogt het mat op (tenzij je arabische gom toevoegt) en in tegenstelling tot acrylverf blijft het wateroplosbaar (Yeah dus geen vlekken in mijn kleding!)

Ik heb met plezier gewerkt met de gouache van Talens. dit is een klein en zeer betaalbaar setje. En met deze paar kleuren meng je jezelf er een heel stel kleuren bij.

Alcoholmarkers

Waar stiften een tekening snel veel kleur geven maar streperig zijn geven alcoholmarkers veel kleur maar dan met een prachtige overloop! Let wel dat je ze gebruikt met het juiste papier want gewoon papier zuigt de pennen veel te snel leeg en geeft niet het gewenste effect.

De Promarkers van Winsor & Newton zijn van intens levendig tot subtiele pastels – en hebben een punt aan beide zijden: er zijn setjes met één fijne punt en één beitelpunt. En setjes met een brushpunt en beitelpunt. Dit maakt ze ideaal voor zowel details als grove schetsen.

Promarker kleuren hebben een doorschijnende kwaliteit en kunnen worden gelaagd om verschillende diepte en dekking te bereiken. Als je over dezelfde plek gaat, krijg je een donkerdere tint van dezelfde kleur, waardoor een veelzijdig scala aan schaduweffecten mogelijk is.

Het is een meer betaalbare versie dan de professionele Copic Markers en ze doen niet veel onder qua kwaliteit. Zelf hou ik van de brushpunt.

Een nieuwe marker op de markt is die van alcoholmarker.nl – ik ben druk bezig met ze te testen en de eerste indruk is positief!

Acryl

Je hebt de verf en de markers. De verf komt vaak in potten en tubes, maar in een marker is hij vloeibaarder en precieser aan te brengen. Let wel op, de droogtijd is anders… En dan heb je uiteraard ook nog de vloeibare acryl inkt.

Acrylverf – Perfect om op canvas te schilderen, maar je kan het ook gebruiken in je journal. Ik gebruik het zelfs voor het biblejournalen. Wanneer je het voor kleine journal projecten wil gebruiken zijn de kleine 20ml tubes van Amsterdam perfect. Zo heb je gelijk veel kleuren zonder de hoofdprijs te betalen. Je kan de kleurtjes vaak ook los shoppen.

Natuurlijk kan je Amsterdam verf ook in grotere tubes of zelfs potten scoren.

Voor grotere werken op canvas gebruik ik op dit moment ook de verf van Winsor & Newton Galeria. Dit is een betaalbare studentkwaliteit. Maar ik ben erg tevreden met de pigmentatie en consistentie.

De meest bekende acryl markers, ook wel paint markers genoemd zijn misschien wel de Posca pennen. Je hebt ze in allerlei diktes en kleuren. Van alle acrylpennen die ik al probeerde zijn deze qua prijs/kwaliteitverhouding toch echt wel mijn favoriet.

Brushpennen

Brushpennen kenmerken zich door een zachte penseelachtige punt waarmee je mooi kan handletteren. Nu is handletteren niet mijn sterkste kant maar gebruik ik brushpennen wel graag om mee in te kleuren. Vooral als ze op waterbasis zijn kan je er leuke effecten mee bereiken.

De happy big box van Edding combineert brushpennen met gewone stiften en je krijgt er gelijk ook een heel stel fineliners (op waterbasis) bij. Een leuke compacte doos waar alles in zit. Deze gaat hier altijd mee op vakantie.

Ecoline brushpennen geven prachtig kleur af! Er zijn meerdere setjes verkrijgbaar. Je kan ze ook per stuk kopen.

Kaarten maken / knutselspullen

Hierin zijn de mogelijkheden eindeloos. Vooral leuk papier en cardstock papier is de basis.

Voor het snijden en rillen van papier en kaarten is dit een handige papiersnijder mét rilfunctie

Welke lijm je gebruikt is mede afhankelijk van je papier. Hoe dunner je papier, des te dunner je je lijm wil aanbrengen. Dan is deze hervulbare lijmtape van Tombow erg handig. Wil je post-it effect (dit noem ik in diverse live workshops) dan is deze lijm ideaal.

Voor het stempelen van kerstkaarten kunnen mijn Christmas Crew setjes natuurlijk niet ontbreken. Onderling zijn de hoofdjes gezichtjes en accessoires uitwisselbaar. Ze zijn ook uitwisselbaar met de hoofdjes en gezichtjes uit de Summer Sweetheart serie en de mooie mensen en de Perfect People …

Tip: check je lokale kringloop eens op oude vergeelde boeken of bladmuziek: dat papier is vaak erg leuk als achtergrondpapier!

Technische snufjes

IPAD en PROCREATE

Voor het digitaal bewerken van tekeningen en het tekenen zelf gebruik ik een Ipad en de app Procreate. Nu heb ik een Ipad 6de generatie – een oudje dus. Wil je jezelf een Ipad aanschaffen om met Procreate te werken, lees je dan goed in in de verschillende soorten Ipads en wat jij nodig hebt.

 • Voor het gewoon lekker, niet professioneel tekenen volstaat een gewone normale Ipad. Met bijhorende Ipencil. (Let erop dat je de juiste pencil koopt!)
 • Ikzelf heb inmiddels ook de Ipad Pro. Gelijk de grootste voor voldoende tekenoppervlak + genoeg GB om in Procreate meer dan gelaagd te kunnen werken. Daar hoort uiteraard de Ipencil bij.

FOTOGRAFIE en APPJES

Alle foto’s maak ik met mijn Iphone. Ik gebruik mijn Iphone ook voor het filmen van korte stukjes voor op sociale media. Mijn oude telefoon had een vlek in de lens dus was er de keuze voor én een nieuwe telefoon én een camera of 1 goede telefoon. Ik koos dan ook gelijk voor de Iphone 13 Pro. Niet goedkoop maar wel top en meerdere camerafuncties. (En ik wou absoluut geen Android omdat mijn telefoon compatible moet zijn met mijn IPAD)

Voor het bewerken van foto’s of korte stukjes film gebruik ik de volgende apps: Procreate, Picsart, Inshot en Imovie. Al kan ik met deze telefoon ook streamen en live gaan (deze heeft echt heel goede camera’s) – dat doe ik toch met mijn vaste camera setup.

LIVE – MATERIALEN

Om live te gaan heb je een goede telefoon nodig. Maar, wil je, zoals ik, meerdere camera setups hebben (dat je en je handen en je gezicht tegelijk kan zien + je scherm eventueel ook kan delen) dan heb je een goede pc of laptop nodig. Ik koos voor een vaste PC, mijn zoons stelden hem helemaal zelf samen met hulp van SRproductions, de mannen achter mijn webshop. Wil je hen inhuren – dat kan, let me know. Livestreamen doe ik met de gratis versie van OBS. Daarnaast gebruik ik:

 • Een goede video camera. Met voldoende lichtinval en zoom. Ik gebruik er eentje vergelijkbaar met deze (mijne is een iets ouder type)
 • Meerdere camera setups vereist ook meerdere camera’s, mijn front view camera is deze webcam.
 • Streamdeck (voor het switchen tussen camera setups tijdens een live – werkt top!)
 • Goede verlichting – deze set van 2 lampen met statief kan je instellen qua hoeveelheid licht + kleur + er zit een handige opbergtas bij. Ook ideaal om te gebruiken voor het fotograferen van productfoto’s (in mijn geval tekeningen). Mijn lampen zijn niet meer leverbaar maar ik schat zo in dat dit setje een betaalbaar alternatief is voor de beginnende creatieve ondernemer.
 • Microfoon

Mocht je nog vragen hebben : laat het me weten!

Omhoog ↑