Hear!  #BJbibleproject 1: Shema

English translation in attached document below!
1540722869835

“Hé lieverd, zou je even mijn auto willen volgooien?” “Heu, mam, ik zei gisteravond nog dat ik getankt had, je bent toch niet doof ofzo?”

“He, gekkerd, niet op de bank springen!” *springt vrolijk verder over de stoelen en de tafel. “Hé, wat doe je nu? Hoorde je me niet?” “Ik spring toch niet meer op de bank?”

“Ik wil gewoon even dat je echt hoort wat ik zeg.” “Nee juf, u wil gewoon dat ik echt even gehoorzaam.”

Horen, luisteren, begrijpen, focussen.  Zoals eerder al aangekondigd willen we vanuit onze Facebookgroep  (bijbeljournalinggroep) de aankomende maanden stilstaan bij de 6 kernwoorden van het Hebreeuwse Shema (ook wel Sjema geschreven). Elke eerste zaterdag van de maand staat er 1 woord uit dit gebed centraal en word je uitgedaagd dit woord ook in andere Bijbelverzen te lezen en te overdenken.  Door ons de aankomende maanden samen te focussen op deze Hebreeuwse woorden hopen we meer te horen dan wat de woorden ons op het eerste zicht zeggen. We hopen dat we met elkaar tot een dieper begrip mogen komen zodat dit ook zal doorwerken in ons handelen. En vandaag starten we heel toepasselijk met het Hebreeuwse woord Sjema.

lichtSJEMA: Luister!

Wat betekent luisteren? Wanneer mijn kinderen of echtgenoot me iets vertellen bereiken hun woorden mijn oren.  Maar wanneer ik mijn aandacht er niet helemaal bij heb, slaan mijn hersenen het gezegde simpelweg niet goed op waardoor ik zomaar een tel later niet meer weet wat ze hebben gezegd. Terwijl ik zelfs iets had geantwoord. Herkenbaar?

Of soms heb je wel iets gehoord én geregistreerd maar begrijp je niet ten volle wat de ander bedoelde en sla je met je reactie compleet de plank mis. Zo riep onze buurvrouw een keer boos naar onze kinderen dat ze niet wilde dat ze voetbalden op de stoep … dus namen ze een basketbal…

En andere keren betekent luisteren simpelweg doen wat de ander van je vraagt, ongeacht of je het begrijpt of het ermee eens bent.

Luisteren. Het is zoveel meer dan alleen maar het opvangen van geluidsgolven met je oorschelp.

Luister, Israël! De HEERE, onze God, de Heere is één. Daarom zult u de HEERE, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw kracht. (HSV Deut 6:4-5)

Om deze tekst ten volle te kunnen begrijpen moet je hem eerst in de context van het boek zowel als de Thora plaatsen. Israël is na bijna 400 jaar ontsnapt uit Egypte; waar ze onderdrukt werden en waar andere goden werden vereerd. Na een wonderbaarlijke redding stranden ze in de woestijn, maar zonder de regels en wetten van Egypte lijken ze een stel losgeslagen kinderen en dus geeft God ze Zijn wet. Van een status als slavenvolk mogen ze weer groeien naar Gods volk. Helaas hebben ze heel wat jaren nodig voor deze rehabilitatie. Het boek Deuteronomium start wanneer ze aankomen zijn bij de grens naar het land wat God ze had beloofd. Het hele boek is eigenlijk 1 grote preek van Mozes waarbij hij het volk nog een aantal belangrijke zaken, wetten en regels, wil meegeven vóór ze het land ingaan. Hij herinnert ze aan de tien geboden en geeft ze vervolgens deze geloofsbelijdenis mee.

De Israëlieten staan dus op het punt om, na jaren van slavernij en jaren van zwerven en herstellen, zich opnieuw te settelen in een land. Een land waar een eigen cultuur heerst en waar de inwoners ook weer hun eigen goden hebben.

Mozes wil niet dat de Israëlieten de regels en wetten van God zomaar ‘horen’. Hij wil tot ze doordringen. Hij wil dat ze ten diepste begrijpen wat ze betekenen en waarom het belangrijk is dat ze ernaar handelen. Want hij wil een herhaling van die jaren van slavernij voorkomen. Hij wil voorkomen dat al die jaren van herstellen en groeien naar hoe God het bedoelde, weer stukje bij beetje afgebroken wordt.

Luister goed! Er is maar 1 God. Heb Hem lief met je hele hart, je hele ziel en met al je kracht!  Laat dit tot je doordringen! Handel hiernaar!

Kijk onderstaand filmpje van the bible project, (we hebben hun toestemming gekregen dit te plaatsen)  en vat voor jezelf samen wat het woord Sjema voor jou betekent. Het filmpje is in het Engels maar er is ondertiteling.

vraagPersoonlijke verdieping

Lees en overdenk deze maand volgende bijbelteksten waarin het woord Shema voorkomt. Met de volle betekenis van dit woord in je achterhoofd: wat leren deze teksten je?  Lees je ze nu anders dan eerst?  

Deuteronomium 6:4-5, Psalm 27:7, Spreuken 20:12 en Exodus 19:5

actieCreatief

Lucinde maakt voor dit project speciale maandpakketjes die je creatief kunnen uitdagen om hetgeen je leert nog beter te verwerken zodat het langer blijft hangen. (Gebruik deze maand vooral de kortingscode BJBP-JAN dan kost hij in plaats van 13,35 maar 10 Euro!) Ik ga er in ieder geval ook elke maand mee aan de slag in zowel mijn bijbel als mijn bullet / artjournal. 

img_9851Art / bullet journal: Zoals je ziet heb ik me visueel laten inspireren door het filmpje van the bible project.  Je hoeft dus zelf geen grote bedenker of artiest te zijn om iets creatief te verwerken. Met de acrylverf uit het maandpakketje schilderde ik  grof de achtergrond. En ik tekende in de stijl van het filmpje een poppetje wat in de bijbel leest.

Tip 1: Ik werk met acrylverf meestal van ‘achter naar voor’; dus eerst de achtergrond schilderen en dan gelaagd door naar de voorkant. 

Tip2: Aangelengd met mat medium wordt acrylverf doorzichtiger zonder ‘natter’ te worden. Ideaal voor als je niet te nat wil werken in je bijbel of journal. 

Tip 3: Wanneer je het filmpje kijkt kan je ook een screenshot maken van het mannetje of het eindplaatje en dit printen en uitknippen  (dan hoef je ook niet te tekenen).  

Wanneer je meer van het handletteren bent kan je de tekst of enkele woorden ook op deze manier in je journal verwerken. Met of zonder de achtergrond van verf. Ik gebruikte een Poscapen voor het schrijven van de woorden. 

In mijn bijbel maakte ik behalve van de verf ook gebruik van de letters die in het maandpakketje zitten. Ze zijn echt cool met een gouden randje!  Maar dat toon ik later deze maand via mijn Instagram en in onze Facebookgroep.

We zijn erg benieuwd naar wat jij deze maand middels dit project leert, bedenkt, beleeft en maakt. Deel het vooral in onze Facebookgroep of op Instagram. Wees met je creaties en gedachten een inspiratie voor anderen! We gebruiken de hashtags #BJbibleproject en #Bijbeljournalinggroep. Volg ons op Insta of sluit je aan bij de Facebookgroep om giveaways, updates en andere creatieve verwerkingen niet te missen!  2 Februari 2019 vind je de volgende blog op Lucinde haar website!


English translation available in free download – see document attached! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omhoog ↑