zonder contributie geen lid vd kerk!

Begin dit schooljaar kwamen zowat alle rekeningen ineens. Ik wilde me graag aansluiten bij één of andere creaclub maar het koste me een beetje teveel. Vooral omdat onze beide heertjes graag voetballen en daar ook hun contributie moesten betalen. Maar niet alleen de contributie moest betaald, ook de schoenen, de sokken, shirtjes en broeken… tel maar op x2. Het was een flinke hap in onze maand.

Maarja, het hoort erbij. De kids zien zichzelf als ware voetballers,  profs in spe, en het is ook nog eens goed voor hun conditie. Dus heb je het er als ouders wel voor over. Nu wordt iedere week het clubblad gebracht, kunnen ze 2 keer per week sporten en mogen ze elke zaterdag hun kunsten vertonen in een wedstrijd. Ze hebben er behoorlijk wat lol aan.

Het zou wat zijn als ze gewoon iedere keer naar de training gingen zonder dat we betaald hadden. Zouden ze onze jongens dan iedere keer laten meetrainen? Zouden ze ze opstellen voor een wedstrijd? Zou het clubblad nog langsgebracht worden? Dacht het niet. Het zou ook gek zijn als we dat dan nog wel zouden verwachten…

Toch zijn er mensen die dit verwachten. Ik bedoel, dat ze zonder enige contributie toch alle voordelen van hun ‘vereniging’ mogen ontvangen. Dat iedereen het compleet normaal vindt dat ze overal aan deelnemen en hun mening gevraagd of ongevraagd mogen uiten.  Niet bij de voetbal – dat bedoel ik niet – maar in de kerk. Nu gaat het misschien een beetje ver om de kerk als ‘gewone’ vereniging te zien – maar toch.

De huur van de zaal, de verwarming, de koffie, het kinderwerk, de voorganger, de jeugdwerker, … het wordt niet betaald van de liefde. Nee, daar is gewoon koud geld voor nodig. De kerk maakt haar kosten. Het is dan ook niet meer dan logisch dat haar leden hun ‘contributie’ betalen. Gelukkig heeft de Bijbel dit beter geregeld dan de voetbal. Waar we bij de voetbal gewoon voor ieder kind de volle pot moeten betalen, ongeacht je inkomen, of je nu werkloos bent of niet, bij de kerk betaalt iedereen naar verhouding. Of je nu 2500 euro verdient of maar 800,  de Bijbelse voorschriften leren ons dat iedereen 10% van zijn inkomen betaald. Dus of je nu een rijke stinkerd bent of een arme student: je draagt slechts 10% van je salaris af.

Toch zijn er velen die weigeren hun deel te betalen. De kosten laten ze over aan de andere leden terwijl ze wel verwachten dat hun stem evenwaardig meeweegt. Wanneer er te klagen valt zijn het vaak juist deze ‘wanbetalers’. Ze komen op zondag, nemen deel aan activiteiten, lezen het kerkblad, ontvangen de zorg die ze nodig hebben, maar bijdragen naar vermogen – ho maar.

Van de kerk wordt veel te vaak alle liefde en toewijding voor nop verwacht. Ze claimen christen te zijn, maar beperken dat wanneer het over hun portemonee gaat…

Bizar, want was het Jezus niet die zei “Niet iedereen die zegt Heere Heere zal het koninkrijk der Hemelen binnengaan, alleen wie doet de wil van mijn Vader.”?

Betaal jij  (als lid) je 10%? Waarom wel / niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omhoog ↑