Een groen voetje behalen

ImageDe gemiddelde ecologische voetafdruk van een Nederlander is 6,3 hectare (volgens de WNF Site). Die van ons is 4,3 (WNFtest). SInds een jaar of twee worden we als gezinnetje steeds ‘groener’. Waar we eerder totaal niet aan afval scheiden deden, 2 barrels van auto’s reden en voldoende vlees als een recht werd beschouwd zijn we toch wat veranderd;  De twee energiewielers zijn vervangen door zuinige auto’s. Kostte wat, maar dan heb je ook wat. In de keuken staat naast de afvalbak een tas voor glas en een tas voor plastic en ook de papiercontainer wordt nu actief gebruikt.  Zonnenpanelen bedekken ons dak en voorzien ons van groene stroom en wanneer de kachel brandt levert ze warmte in het hele huis doordat Jur deze heel handig op de CV heeft aangesloten… zelfs de douche wordt gloedje als de kachel in lichterlaaie staat. De hoeveelheid vlees die we eten is al een stuk verminderd; waar ik eerder met gerust hart een kilo gehakt in de pastasaus verwerkte is het nu voor ons viertjes nog maar 400 gram (of zelfs minder) – en dat terwijl onze kids alleen maar groter eters zijn geworden. Sinds vorige week heb ik de ‘vegetarische’ avondmaaltijd ingevoerd, 1 keer in de week staat er geen vlees meer op het menu.

Terwijl ik het zo allemaal opschrijf bedenk ik dat we ons de afgelopen jaren behoorlijk hebben aangepast in ons doen en laten. Tegelijk besef ik me dat we nog veel meer kunnen doen en lang niet alles zomaar ‘willen’ veranderen. Vliegreizen: erg slecht voor je voetafdruk; laten we ook aankomend jaar zó graag weer op conferentie in Florida willen gaan…  Chocola: mijn doodzonde vrees ik en naar wat ik lees op de site ook erg negatief voor ons milieu … Ik rij met de auto van en naar mijn werk – euh doe alles met de auto en ga nooit op fiets – … De papiercontainer moet iedere maand aan de straat anders hebben we een probleem … en ga zo maar door.

Stap voor stap hebben we al een hele weg afgelegd, maar de weg vóór ons lijkt nog steeds eindeloos. Al zitten we ruim onder het Nederlandse gemiddelde, ik kan amper zeggen dat we een door onze moeite een wit voetje hebben gehaald bij vrouwe natura.

Maar stap voor stap gaan we verder… Chocoladeverbruik gaat al naar beneden (al is het meer voor mijn lijn) – ik overweeg en ja/nee sticker (al ben ik dol op het snuffelen door reclameblaadjes, het scheelt een boel in papierverbruik) en zit te denken om alleen nog maar gerecycleerd papier te kopen (auwie voor mijn portemonnee). Owja, ik wil mijn (4jaar)oude laarzen opnieuw laten zolen – scheelt weer – (zeg ik er ff niet bij dat ik daarnaast alsnog een nieuw paar wil)…

4,3 hectare is er nodig voor mijn levensstijl … als iedereen zoveel zou nodig hebben, hebben we 2,4 wereldbollen nodig hebben om iedereen te voorzien… grmpf ik heb nog een lange weg. En jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omhoog ↑