Refokritiek op de Koning

Willem-alexander_en_maxima_anp_hqTe gek voor woorden – bekrompen, zielig, schandalig … woorden schieten me tekort wanneer ik nadenk over het commentaar wat te lezen valt in het Reformatorisch Dagblad. (Thank God dat ik daar niet op geabonneerd ben – ik las het via FB.)

Het koningsechtpaar zou zich onwaardig gedragen hebben, foutief kleden, een verkeerde indruk wekken, niet doen waarvoor ze naar Sotsji zijn gegaan, ze zouden de zondagsrust niet eren, ongegeneerd bier zuipen en blablabla bla.   En dan als klap op de vuurpijl wordt hem nog ff met een uit-de context-gerukte- bijbeltekst om de oren gesmeten.

Kunnen ze wel? Je zou je voor minder schamen om jezelf christen te noemen.  Het christendom wordt zo weer lekker gepromoot. NOT! Wat een antigetuigenis.  Sta mij even toe een ander geluid te laten horen:

Als er één was die kon feesten, dan was het Jezus.  Hij kwam eens op een feest waar de drank al dermate had gevloeid dat halverwege de avond de wijn op was. En WIE werd er geraadpleegd over het alcoholprobleem? Juist ja; Jezus.  En hij zei niet dat ze dan maar een colaatje moesten drinken. Nee, Hij zorgt voor nieuwe wijn. Niet een beetje wijn, nee, Hij produceert maar liefst enkele honderden liters!

En God verhoede het maar die geweldige Zoon hield zich ook al niet aan de zondagsrust toen hij een zieke man genas. Niet stiekem waar niemand het zag, nee openlijk en duidelijk voor iedereen!

Ergst van alles: middenin de politieke crisis van destijds– waar mensenrechten ook met de voeten werden getreden – ging Hij uit eten met hoeren en belastingambtenaren. Alsof hij losbandigheid goedkeurde en achter de enorme geldverspilling stond. Schandalig!

Nog een koning die zich niets aantrok van protocollen en dresscodes was koning David, voorvader van Jezus. (Het zat dus in de genen.) Die presteerde het zelfs om NAAKT te dansen – nee, niet stiekem achter gesloten deuren maar midden op straat!  Over een verkeerde indruk wekken gesproken …

Jezus werd veracht in velerlei opzicht. Toch wordt hij door de christenen van nu gezien als dé Koning. In zijn tijd was hij echter rebels, opstandig, tegendraads, zelfs blasfemisch.  En dan zijn het juist Zijn volgers die commentaar hebben op de Nederlandse koning. Wie het snapt mag het mij uitleggen. Hebben ze Zijn leer wel goed begrepen?

Als ik als klap op de vuurpijl ervoor zou kiezen om deze lui ook met een bijbeltekst om de oren te slaan zou ik kiezen voor “Drink tot je hart er vrolijk van wordt.” – maar dat doe / zeg ik natuurlijk niet.

Anyway, het mag duidelijk zijn: deze Belg reageert als een in-haar-gat-gebeten-Nederlander als je oordeelt over het Koningspaar …

.

Noot: foto komt van nieuws.nl 

2 gedachten over “Refokritiek op de Koning

Voeg uw reactie toe

 1. Hey Sara,

  Wat ben je weer heerlijk aan het bloggen! Vooral in je blog over curling kan ik me 100% zo niet 10000triljaar% vinden, haha! Ik zou nog liever een uur naar m’n navel staren dan dat ik daar een uur naar moet kijken. Asexy tot en met! En wat betreft die gouden plak voor bankhangen: I’m right behind ya! Doe ik mee voor zilver!

  Mare. Over deze blog. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik in eerste instantie bij het lezen van het artikel van ’t Refdag ook dacht: “Oh, nee hè, wát een zuuuuuuuuuuurpruimen.” Nu loop ik toevallig stage bij het Reformatorisch Dagblad (huh, ja :p) en (of misschien had je het ergens al vernomen :)) ik was vandaag even aan de slag met de tekst waar jij hier over schrijft. Voor kinderen bewerken we teksten van rd.nl (o.a.) als manier om begrijpend lezen bij te brengen. Volgende week krijgen ze dus o.a. dit hoofdredactioneel commentaar voorgeschoteld.

  Nu ben ik het op een aantal punten wel met je eens: zo’n uit z’n verband gerukte bijbeltekst is inderdaad schandalig. Daarnaast vind ik het überhaupt niet goed geschreven; het hangt argumentatief losjes aan elkaar. Toch snap ik ergens de kritiek: WA is niet in Sotsji als supporter, maar als staatshoofd.

  Dat ‘ie geen pak draagt en enthousiast is, lijkt me geen probleem. Dat ’t RD dat dan meteen hysterie moet noemen vind ik ook moddergooien, ok. Toch vind ik het in het kader van respect, liefde en misschien wel eerlijkheid niet helemaal ok dat o.a. hij ‘gezellig een biertje doet met Poetin’. Poetin is niet dom, die weet van de kritiek in ons land over o.a. homorechten. Althans, ik heb hem niet gesproken, maar ik wil het wel geloven. Ik snap dan dus wel dat ’t RD schrijft dat o.a. WA daarmee de regering ‘in verlegenheid brengt’. Ik vind het geen sterke zet, zegmaar. Een vergissing is menselijk, maar ik snap dat er mensen zijn die zich er druk over maken, gezien de gevoeligheid omtrent het hele Sotsjigebeuren.

  Wat denk jij daar dan over?

  Ik vraag me trouwens ook af hoe veel het ‘mislukte’ Nederland-Rusland jaar te maken heeft met ‘het pils-incident’. Misschien is het ook een taktische zet van WA om het biertje niet te weigeren. Of misschien zoek ik er dan te veel achter. Snap je me nog (: ?

  Sorry voor de ontzettende lap tekst :p Ik ben er vandaag een tijdje mee bezig geweest en vond ’t dus wel interessant om dit te lezen 🙂 Just curious 🙂

  1. Hoi Evelien
   Thx voor je reactie. Wat WA betreft: ik vind hem boven alles éérst koning voor de Nederlanders en dan hoort support en aanmoediging er (Zeker anno 2014) gewoon bij. Daarnaast mag hij ook in zijn rol als koning gewoon zichzelf blijven. En als dat enthousiast en gepassioneerd is: be happy about it! (Ik weet een beetje hoe frustie een glazen huis is en vooral dat je het toch nooit goed genoeg doet – dus dat kleurt mijn oordeel ook weer.) Daarnaast vind ik dat vooral MP Rutte als politiek vertegenwoordiger aanwezig is. Vervolgens kan je je afvragen of de spelen de juiste plek zijn om politieke praatjes op te hangen. Als je kijkt naar Jezus: die ging Zacheüs niet als tollenaar op zijn fouten wijzen: hij ging eerst met hem aan tafel, als zichzelf, niet om te veroordelen maar om elkaar te leren kennen. En dat leren kennen, die ontspanning kan uitmonden in wederzijds begrip, ook op politiek vlak. Zelf geloof ik niet in boycotten of iemand continue wijzen op zijn fouten… daar bereik je alleen maar aversie en afstand mee. En on top of it all: er is een tijd om te juichen, een tijd om een biertje te drinken en een tijd om staatszaken te bespreken… Het is nep om te doen alsof je niet enthousiast bent, om jezelf in het keurslijf van wat een ander goeddunkt te wringen: zodra je dat doet zul je merken dat de één dit wil en de ander dat, weer een ander houdt er nog een andere mening op na en voor je het weet verlies je jezelf.
   Als de koning op de tribune zit is hij een supporter, zit hij in HHH dan gaat hij niet in 3delig pak een heftig debat bepleiten en als hij met Poetin over staatszaken gaat praten doet hij dat niet in zijn skijack met een biertje… En persoonlijk denk ik dat het biertje een slimme menselijke zet was – een goede zet omdat hij daarmee laat zien dat je ondanks verschillen elkaar toch kan ontmoeten. En dat Poetin niet dom is: kan je WA niet verwijten. Ik vind het juist knap dat hij zelfs in dat soort situaties zichzelf blijft, het hoofd recht houdt en zichzelf niet laat kennen. Btw: je creeërt veel meer mogelijkheden tot gesprek door ook ontspannen met elkaar om te gaan dan wanneer je elkaar vermijdt en de tactiek de pan uit laat rijzen.

   Ben benieuwd naar jullie discussie :B

   btw: ik heb nog nooit zóveel lezers gehad als met deze blog… binnen 3 uur zat ik al over de driehonderd :B uit meer dan 10 landen … het leeft dus wel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omhoog ↑