Bemoedigend bible journalen 

    De afgelopen weken heb ik mezelf flink bezig gehouden. De angst voor de operatie van morgen zit er behoorlijk in en ik heb geen zin om mijn tijd te verspillen aan gepieker en bangmakerij. Gelukkig zijn de eerste paar schoolweken altijd lekker druk en mag ik mentor zijn van een brugklas. Overdag was ik dus lekker bezig. ‘S avonds, wanneer manlief de deur uitging en de kids hun ‘ding’ deden nam ik alle tijd om heerlijk te bible journalen.   
 

 Foto’s van maaksels post ik op de facebook pagina waar de journalingcommunity zich ophoudt. Dagelijks vult mijn newsfeed zich allerlei creatieve uitlatingen van iedereen uit die groep. Het is heerlijk om je gedachten zo te laten vullen met beelden en woorden uit de Bijbel. Het maakt dat ik iedere dag weer zin heb om in mn bijschrijbijbels (ik heb er inmiddels 2) te kruipen en creatief aan de slag te gaan.  Ontspanning. 

De afgelopen dagen koos ik met name teksten die mezelf bemoedigden. En wat een reacties kreeg ik erop! Af en voelde ik me een beetje overdonderd door de vele lovende complimenten en lieve bemoedigingen.  

 

 Omdat velen me vroegen naar hoe ik die intense kleuren voor elkaar krijg (zonder dat ze doordrukken op het dunne bijbelpapier) hier een korte uitleg. 

Nodig:  (Micron)pennen, potlood, pastelpotloden, fixative, distress inkt, make-up-sponsjes, eventueel gelmedium. 

Voorbereiding: om te voorkomen dat eea doorbloedt moet je je pagina’s voorbereiden. Dit kan je een ‘beetje’ doen door er gewoon met fixative over te sprayen, maar dan laat eea soms nog een beetje door. Ik zit daar niet mee maar als je de andere kant echt ‘schoon’ wil houden gebruik je clear gesso of (zoals ik) gel medium (bij V&D gekocht). Het handigste is om een ‘worm’ op een oud bankpasje oid te spuiten en dan met een platte haal over je blad uit te strijken. Zo dun mogelijk met zo min mogelijk gewrijf.  Met een haardroger de blz droog blazen (door de hitte gaan de meeste kreukels eruit).  

Achtergrond: ik breng de inkt van het midden naar de randen toe aan. Met een make-up-sponsje van de action wrijf ik de inkt in cirkels uit. Wanneer ik wissel van kleur, breng ik de nieuwe kleur altijd deels over de vorige aan voor een mooie overgang. Op sommige foto’s zie je dat ik gebruik maak van een stencil om vormen aan te brengen, dit doe ik als laatst.   Wanneer ik her en der wat lichtere kleuren wil of ik wil wat kleuraccenten, gebruik ik pastelpotloden en wrijf ik deze goed uit met mijn vingers. Wanneer het uitwrijven preciezer moet gebruik ik een doezelaar. 

Tekening / tekst: afhankelijk van het soort medijm wat ik gebruik om de blz voor te bereiden maak ik de tekening als eerste of laatste. Met gelmedium als ondergrond ruïneer je je micronpennen en dus moet je dan of voor een ander soort fineliner kiezen of eerst de tekening zetten en daarna pas je blz. preppen.  (Micron drukt niet door dus kan veilig zonder medium gebruikt)  (Hoe je een tekening van een blaadje af kan overnemen lees je in de vorige blog) 

 

 Afwerking: witte vlekjes of witte letters kan je aanbrengen met witte inkt of witte gelpennen. Maar omdat ik deze niet heb gebruik ik een correctiepen (type-ex). De vlekjes maak ik 1 voor 1 maar je kan ook distress-ink-spray gebruiken. Voor deze laatste moet je blad wel met medium voorbereid zijn.  Wanneer ik helemaal klaar ben fixeer ik de boel met ‘fixative’. 

Het klinkt veel ingewikkelder dan het is maar gewoon ‘proberen’ en onthouden dat journaling a matter of heart is, not art 😇  

(Zit je niet op (mijn😅) Facebook – mn maaksels zet ik meestal ook op Instagram, gebruikersnaam: saralindenhols)  

   

   

4 gedachten over “Bemoedigend bible journalen 

Voeg uw reactie toe

 1. Sara, zou je het zien zitten om een keer een workshop te doen? Ik kan me voorstellen dat je het privé vindt. Ik zou het namelijk graag een keertje zien groeien zo’n bladzijde. Gewoon om een idee te krijgen hoe ik het aan moet pakken. En ik durf het niet zomaar uit te proberen in de Bijbel, want daar is hij me te veel waard voor…

 2. Allereerst hoop ik dat de operatie goed is gegaan en je herstel voorspoedig verloopt.

  Ik ben nieuw in de wereld van Bible Journaling en eigenlijk moet ik toegeven dat ik nog nooit eerder met een bijbel in aanraking ben gekomen.

  Op Marktplaats heb ik een “afgedankte” bijbel gekocht (heb na lang nadenken toch moeite om een nieuwe bijbel onder te kalken) omdat mee doen met Rebekah op een papiertje niet hetzelfde is en dit een mooie gelegenheid is om me in de materie te verdiepen.

  Wat geniet ik ervan!
  Maar vooral ook van al het prachtigs dat door iedereen wordt gemaakt en de positiviteit die eromheen hangt.

  Vooral jouw plaatjes blijven bij me, wat zijn ze prachtig!
  Bedankt dat je met ons deelt hoe je dit prachtigs zo op dit tere papier krijgt.

  Ik wil je vragen welke kleuren van de Distress Inkt je het meeste gebruikt, het zijn er zoveel…
  En natuurlijk of je alsjeblieft door gaat met tekenen, bloggen en delen.

  Heel veel sterkte,

  Ophelia

  1. Hoi Ophelia
   Wat gaaf dat je nu ook aan t bible journalen geslagen bent!
   Mijn operatie is technisch geslaagd en ik ben alweer thuis. Omdat ik nog niet kan zitten heb ik het journalen nu liggend opgepakt: een uitdaging op zich 😅
   Wat betreft de distress inkt: ik heb 8 kleuren. 2 tinten oranje, geel, roze paars, licht blauw, turquoize blauw en licht groen. Het waren 2 samengestelde pakketjes van kleine inktpads. Ik vind de roze en de t-blauwe het mooist maar dat is puur voorkeur. Je kan ze ook over elkaar gebruiken, geeft ook een leuk effect, vooral wanneer je stencils gebruikt. Ik ben ook nog altijd aan het uittesten en uitproberen.
   Ik zit ook op instagram en facebook, volg me gerust! Op fb is er ook de nederlandse groep ‘bijbel journaling’ deze groep ervaar ik ook als warm en liefdevol! Meld je er gerust aan want samen zijn we er een bron aan informatie tips en trucs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omhoog ↑