(K)leren van liefde 

 

 Het is relatief gemakkelijk om van je familie te houden, van je vrienden, je aardige buren of van de mensen in de kerk. Aardig zijn en doen is in deze gevallen meer een standaard basisvaardigheid dan een ‘moeite’. 

Maar wat als er mensen op je pad komen die jouw eten opeten, jouw baan innemen of hun geloof bij jou op de stoep uiten? Kan je dan nog net zo liefdevol handelen? 

In de media gonst het van halve waarheden en hele leugens en het vluchtelingendebat kan niemand ontgaan.  Appels en peren worden vergeleken wanneer de ouderenzorg het zogenaamd moet opnemen tegen de kosten van een paar van de honderdduizenden vluchtelingen. Of wanneer ‘onze’ jeugd al amper gehuisvest kan worden (alsof die uitgehongerd uit oorlogsgebied komen en blij zijn met tijdelijke onderkomens en een schamele lening om van te moeten leven).  

 

Het doet me verdriet wanneer mensen zo egocentrisch kunnen meepraten met dergelijk populistische geluiden. Wat als de rollen nou eens waren omgedraaid? Dat wij als docenten, artsen, wetenschappers, bouwvakkers het ene moment nog onze auto staan de wassen en ons bedenken waarheen onze volgende vakantie naartoe gaat, en het volgende moment onze dochters verkracht worden, onze zonen onthoofd, onze huizen platgebombardeerd. Zou jij je kind in een boot zetten wanneer de woeste zee veiliger blijkt dan je eigen land?  Hoe zou jij het vinden om overal geweigerd te worden, om te horen dat onder jou en je familie mogelijk terroristen schuilen, dat je een gevaar bent voor de arbeidsmarkt, het eten van de ouderen hun bord afpakt, …? 

Naastenliefde tonen kan niet zonder risico’s nemen. Als iemand dat uit ervaring weet is het God wel. Wanneer Hij ons dan in de brief aan de Kolossenzen laat weten dat we onszelf moeten kleden in Liefde, weet Hij wat hij van ons vraagt. En Hij beseft hoe moeilijk het kan zijn om wijs, vriendelijk en beslist te reageren naar buitenstaanders. Toch geeft Hij ons die opdracht. Meer dan dat zelfs: 

Want ik had honger en jullie gaven me te eten, ik had dorst en jullie gaven me te drinken, ik was vreemdeling en jullie namen me op (…) alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat heb je voor Mij gedaan. 

Je hoeft het als christen niet eens te zijn met de politiek, maar wees liefdevol in je praten over en in je handelen wanneer het over vluchtelingen gaat. Durf te groeien naar dat volgende level in naastenliefde en bewogenheid.  

  

3 gedachten over “(K)leren van liefde 

Voeg uw reactie toe

 1. Heel mooi geschreven en ( visueel ) uitgewerkt ! Ik verbaas/verbijster mij erover hoe walgelijk actueel dit blijft… we hebben nog een lange weg te gaan, geloof ik…

  Hartelijke groet, José

 2. Hallo

  Ik zag dat je in het bezit ben van de Craftbijbel.
  Kun je mij vertellen waar die nog te koop is. Ik kan hem nergens vinden.

  Met vriendelijke groet Coriene

  1. Helaas… Ik heb er 1 bij de lokale boekwinkel gekocht en 1 bij de fakkel in Lelystad. Daarna waren ze uitverkocht. Op marktplaats stond laatst nog wel een ad van iemand die er nog 15 had. Misschien heb je daar nog geluk…
   Ik heb via via wel gehoord dat er in 2016 nieuwe gedrukt worden. Dus wachten of een engelse versie bestellen…

   Maar ik ben begonnen in een gewone (jongeren) bijbel. Met micronpen 005 en pastelpotlood kan je prima over de tekst heen schrijven dat deze nog leesbaar blijft. Je kan ook werken op half-doorzichtig papier (Vellum of kalkeerpapier) dit bevestig je dan met wat washitape tussen de blz van je bijbel… (In andere blogs zie je vb ervan)
   Maar er zijn ook best veel luitjes die journalen in een apart schriftje…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omhoog ↑