over mijn falen in 2023 …

Jeetje -als je het zo op een rijtje zet…

Het zat me al bijna een maand niet lekker … natuurlijk koos ik er heel bewust voor om de decembermaand wat rustiger aan te doen. Maar op 1 of andere manier voelde ik me leeg – alsof ik enorm faalde op gebied van mijn bedrijf … al had ik het extra druk op school en wist ik vooraf dat de decembermaand niet mijn meest productieve maand zou zijn als bedrijf – en met de feestdagen werd ik voor mijn gevoel ook behoorlijk geleefd … en dus had ik het niet meer op een rijtje. 

Met als gevolg: twijfel. Twijfel alom.  Doe ik het nog wel goed? Moet ik niet stoppen met mijn bedrijf? Heb ik het niet te hoog in mijn bol? Voor de hoeveelheid werk die ik verzet … ben ik wel succesvol genoeg?? 

En ik wist het … ik moet een lijstje maken … een overzicht … want dit gevoel kan niet kloppen.

Helemaal toen vorige week mijn lieve schoonzusje out of the blue op me afstapte, haar gezicht even levelde met het mijne en liefdevol zei ‘Wat heb jij dit jaar veel bereikt.’ Ik was even flabbergasted. Die woorden kwamen zo binnen … (Dankjewel Sas!)

En dus ging vanmorgen mijn wekker – ik zou ervoor gaan zitten – ik zou maand na maand doorspitten en kijken wat ik allemaal had gedaan en bereikt. Ik zocht mijn schoolagenda van vorig jaar – maar de adhd kikte al gelijk in… want ik kon hem natuurlijk nergens vinden. Uiteraard lag hij niet keurig op het stapeltje agenda’s van andere jaren. Dus spendeerde ik eerst 1,5 uur om mijn net opgeruimde creahokje helemaal om te spitten en overhoop te halen. Niets. Ik grommelde en gaf mijn wederhelft al half de schuld – maar hij sliep nog dus was zich van geen kwaad bewust. De kasten beneden waar mijn schoolspullen liggen werden overhoop gehaald, maar niets, de andere boekenkasten… Jurgen zijn kantoor. Niets. Dus het hele riedeltje opnieuw. Maar je raadt het al. Ik vond hem niet.  Mijn humeur … niet voor te stellen. En dus appte ik Yassmin 😛.

Ze appte iets grappig terug en noemde ‘adhd’ … waardoor ik bedacht dat het al voorbij 9:00 was, ik al een uur in de weer was en zelfs niet eens koffie had gehad. Dus eerst maar eens mijn adhd-medicatie genomen. Kopje koffie erbij. En toen weer het hele riedeltje in omgekeerde volgorde. Kantoor Jur, kasten en lades beneden, creahok alle kasten en planken… en als laatst toch nog een keer de laatjes van het bureau … en ja hoor in het bovenste laatje achterin.. zucht. Mijn adhd-brein. Wie herkent dit?

En toen bladerde ik de maanden terug …

Ik kan er een heel verhaal van maken (heb ik stiekem al gedaan). maar to the point en ik ga over op keiharde cijfers:

 • Ik werkte het afgelopen jaar 1279 uur aan mijn bedrijf (hier zijn de uren admin en boekhouding nog niet bijgerekend.) – De maanden juni en november spanden de kroon met 148 en 174 uur … naast mijn baan in het onderwijs wel te verstaan. 

Eerste FAAL conclusie: geen wonder dat ik in juli en december zo opgebrand en moe was! Als ik naast de drukte op school ook nog eens meer dan 30 uur per week werk … dan moet je wel een muur tegenkomen. En die kwam dan ook. Juli en december waren dan ook gelijk de twee minst productieve maanden.  Dit moet dit jaar anders!! Al klinkt dat makkelijker gezegd dan gedaan …

Maar even wat andere cijfers op een rijtje (meer voor mezelf, want het is maar waar je op focust, maar lees gerust mee) : 

 • Ik startte het jaar met het werken aan een compleet nieuwe website incl eigen bedrijfskleuren. Niet langer werken met losse linkjes maar een website waar je als cursist kan inloggen en jouw cursussen kan zien staan. Boy dat was een bevalling. Het is nog verre van perfect. Maar het staat er wel. (Met dank aan Zandor en Jeroen van @SRproductionsnl)
 • Ik verstuurde 11 uitgebreide nieuwsbrieven met elke keer een (hopelijk) interessant artikel over creativiteit, kleur, ai, kunst enz. 
 • Ik groeide van 700 naar 1200 nieuwsbrieflezers.
 • Ik ging 7 x gratis live (Youtube en Insta) en maakte 4 losse video’s. 
 • Ik schilderde en tekende 5 portretten op maat.
 • Ik hoste maar liefst 9 giveaway’s via facebook, insta mijn nieuwsbrief of via de lives die ik gaf.
 • Ik organiseerde 2 super gave netwerkdagen voor creatieve ondernemers – hier ontstonden nieuwe samenwerkingen en we konden elkaar overladen met bemoedigingen, tips en ideetjes.
 • Ik gaf 6 reallife workshops (met in totaal ruim 130 deelnemers) 1 daarvan was het Megaworkshopevent waarbij we geld ophaalden voor het goede doel…
 • Ik ging naar Kreadoe (hielp her en der bij Yassmin, een beetje bij KJ en vooral bij Lililettering), gaf demo’s bij Creaweekend Hardenberg  en tijdens Kreadoe afgelopen november gaf ik in het digitale tekentheater meerdere workshops. 
 • Er kwamen 4 nieuwe stempelsetjes van mijn design op de markt.
 • Mijn Meisje met de parel kwam in het Mauritshuis te hangen. Nee maar, MIJN tekening in een museum !! 
 • Ik bezocht 4 leuke musea (veel te weinig).
 • Ik had de meest leuke ontmoetingen, etentjes en koffie-dates met oa Yassmin, Brenda, Annelon, Eunice en Regina, Sanne en Jeroen (HSO), Jurjen van Penselen.nl, de creative roadmap crew (BCS – in januari nog), Staedtler, Edding, Jessy@sea, Julia Henze, @2thepinkside  …
 • Ik reisde oa. af naar Sittard, Utrecht, Schimmert, Oss, Zoetermeer, Antwerpen, Amersfoort, Dordrecht en had zelfs een workshop in Pelt (Belgie) … 
 • EN natuurlijk lanceerde ik de Perfect People cursus – wat een giga succes bleek, maar ook kleinere workshops als Prinsesje Zomer, Summer Sweetie en Digi Daisy … 
 • In totaal verkocht ik dit jaar meer dan 600 online workshops / cursussen waarvan meer dan 400 van de Perfect People. Ja echt – ik stond er ook versteld van en heb het 3x nageteld!
 • En ik kreeg 39 x een kopje koffie gesponsord (waardoor ik een stel lieverds een gratis cursus kon geven die ze anders niet konden betalen + het sponsort ook de giveaway’s en gratis workshops.)

Maar behalve deze bedrijfszaken waren er ook andere uitdagingen die ik aanging;

 • Ik overwon mijn (auto) rijangst door vooral heel veel de weg op te gaan. Werkelijk wat heb ik vaak de wc gezien voor ik moest vertrekken. Maar nu doe ik het gewoon!
 • Ik kocht mijn eigen motor en ging met volle angst vooruit in het weer leren en durven motorrijden. Ben er nog lang niet – want doodeng- maar ik ben begonnen! 
 • Ik overwon (deels) mijn fobie voor verdrinken en zeilde met hubby over zee naar Texel. Over de rest van de vakantie zeg ik maar even niets. 
 • Ik genoot van een werkvakantie in Amerika en werd daar kort gefilmd terwijl ik sketchnotes nam.
 • Ik genoot van een vakantie op Kreta. 
 • Ik nam ontslag en ging (weer) solliciteren en op een andere school werken. Jeetje wat was dit een goed besluit!
 • En ondertussen .. heb ik een geweldige man en 2 fantastische zoons waar ik onwijs van kan genieten! Met alle zeemijlen afstand die ons soms scheiden… wat zijn we gek op elkaar. Met hen heb ik het meest waardevolle goud in mijn handen. 

En er zijn vast dingen die ik zo nog even vergeet. En ik noem in dit lijstje niet eens wat ik allemaal deed en bereikte op school… Het moet maar eens gedaan zijn met de onzekerheid – vind je niet? Ik veeg de twijfel even lekker van tafel.  

Om eerlijk te zijn: natuurlijk gingen er ook een heel stel dingen niet goed en kan er nog heel veel beter.

Het grootste ding wat beter moet? Het inkomen wat ik eruit haal. Als ik alle btw, onkosten en belasting eraf haal … dan hou ik qua uurloon minder over dan het wettelijke minimum-inkomen.  Maar behalve dat: ik had vaker een live willen geven, had meer gehoopt te doen qua (bible)journaling, de stempelsetjes verkopen lang niet zoals ik hoopte, er eindigden samenwerkingen, ik maakte fouten, … en dan is er ook dat zeurende stemmetje over balans bewaren. 

Maar voor nu kies ik om me te focussen op alles wat goed ging. En niet op dat waarin ik faalde…

Ow als laatste … ook al delete ik de afgelopen maanden bijna 500 lege accounts op mijn social media … alsnog ben jij 1 van de meer dan 6000 volgers / lezers … zonder jouw support kon bovenstaande allemaal niet. 

Dankjewel. Enorm dankjewel. 

Hier alvast een voorproefje op mijn nieuwsbrief die ik morgen hoop te sturen …

3 gedachten over “over mijn falen in 2023 …

Voeg uw reactie toe

 1. Lieve Sara,
  Bedankt voor al je posts, nieuwsbrieven en nu ook deze blog. Dankjewel dat je dit allemaal wilt delen. Je bent een parel, een topper, een voorbeeld.
  Liefs,
  Martine

 2. Hoi Sarah,

  Dat was weer een hele mond vol. Ik bewonder jou, hoe jij zoveel tekst in de nieuwsbrief kan stoppen. Als ik bovenstaande zie mag je trots op jezelf zijn, wat je allemaal bereikt heb het afgelopen jaar en dat ook nog in combinatie met je baan op school.
  Ik wens je voor 2024 veel gezondheid en creativiteit en ben vooral blij met jezelf, je doet het goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Omhoog ↑